Ustasından 'Ekmek Bıçağıyla Et Kesmeyin' Uyarısı

Harmancık ilçesinde, 30 yıldır bıçak bileyerek geçimini sağlayan Sıtkı Demir, bıçakların üretildiği amaca uygun şekilde kullanılması gerektiğini bildirdi.


Dedesi ve babasından öğrendiği bıçak bileymele işini uzun yıllardır sürdüren Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bıçakların yanlış kullanımdan dolayı çok sık köreldiğine dikkati çekti.

Demir, bıçakların yerinde ve amacına uygun şekilde kullanılmasının önemini vurgulayarak, "Et bıçağıyla ekmek kesersen olmaz, tersi de olmaz. Bizde bir bıçak vardır, onunla et, ekmek, lastik, hortum, ip keseriz, konserve açarız, tornavida olarak kullanırız, yeri gelir levye olarak kullanırız. Oysa her işin bıçağı ayrıdır. Ot bıçağı ayrıdır peynir bıçağı ayrıdır'' dedi.

Kurban kesimined kullanılacak bıçakların özel ve keskin olması gerektiğini söyleyen Demir, "Kelle, yüzme, parçalama bıçağı, hepsinin kullanılış amacı farklıdır. Kelle bıçağı çok keskin olmalı. Bu bıçak sadece kurbanın başını kesmek için yapılmıştır. Yani bununla kemik doğrayamazsın. Onunla işin bitince deriyi yüzmek için yüzme bıçağı kullanmak zorundasın'' diye konuştu.

Demir, bıçak bilemenin de bir sanat olduğunu dile getirerek, "Bileme işleminde sulama yapmak lazım. Eğer sulu bileme yapmıyorsan bıçağı yakarsın. Bıçağın bilenmesi bir sanat işidir'' dedi.

Kaynak: AA