Denizli'den 174 Ülkeye İhracat

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli'den dünyanın 174 ülkesine 3 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirildiği ifade ederek, "Hedefimiz 2023 yılında ihracatını 15 milyar dolara çıkaran bir Denizli'dir" dedi.


Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli denilince akla ihracat geldiğini belirtti.

Kentin tekstil, sanayi ve ev tekstili üretiminde uzmanlaştığı kaydeden Özer, mermer, kablo, cam sanayi gibi sektörlerin yanı sıra modern gıda, tarım ve hayvancılık, jeotermale dayalı turizm, seracılık ve enerji üretimi ile ilgili son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Özer, şehirden yapılan ihracatın ülke ihracat rakamlarının üzerinde olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Cari açık vermeyen, ihracatı ithalatından fazla olan bir kentiz. Denizli, havlu-bornoz ile markalaşma yolunda ilerlerken, diğer sektörlerde de çeşitliliğini artıyor. 2023 hedefi için ihracat ürünleri katma değerli ürünler olmalı ve teknolojik ürünler üretmeliyiz. Hedefimiz, 2023 yılında ihracatını 15 milyar dolara çıkaran bir Denizli'dir. 15 milyar dolar hedefini yakalarsa Türkiye ihracat hedefine de katkı sağlamış, böylece de görevini yapmış olacak. Yani 3 milyar dolarlık ihracatımızı 15 milyar dolara çıkarmalıyız. Ümitliyiz, finans enstrümanlarını da iyi kullanan bir yapımız var, bu da dünyayla entegre olmamızdan dolayıdır."

Nitelikli eleman konusunda sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Özer, "Denizli'de sektör çeşitliliği yaşanırken diğer yandan nitelikli ara eleman ihtiyacı doğmaktadır. Denizli'de aile şirketlerinden kurumsallaşan firmaların artması nedeniyle nitelikli eleman ihtiyacı daha da artmaktadır. Sanayicimiz malını üretecek teknolojiye ve finansa sahip. Fakat nitelikli eleman açığını kapatmanın yollarını arıyoruz" dedi.

Özer, ihracatın desteklenmesinin önemine de değindi. Türkiye'nin Mikronezya ile Nauru ülkelerine ihracat yapamadığını anlatan Özer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ülkelere sembolik de olsa ihracat yapılmalı ve böylece Türkiye, dünyanın her yerine ihracat yapmalıdır. Türkiye madem hedefler koydu, ayrı bir devlet politikasıyla ihracata destek verilmelidir. İhracat desteklendiği zaman da insanlar yatırım ortamına daha rahat ulaşacaktır, daha çok uzun vadeli düşünecektir."

Kaynak: AA