İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde yeni akademik yıl başladı

İstanbul Ticaret Üniversitesi 2013- 2014 akademik yılına Sütlüce Kampüsü'nde düzenlenen törenle başladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde yeni akademik yıl başladı
Üniversitenin akademik ve idari kadrosunun hazır bulunduğu törende Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren ile Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar birer konuşma yaptı.Eski ve yeni Mütevelli Heyeti üyelerinin de katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren, önce üniversitenin temel göstergelerinden söz etti. Yeni akademik döneme 306 akademisyen ve 6913 öğrenci ile girdiklerini dile getiren Ekren, 'Amacımız eğitim düzeyi, bilimsel araştırma ve yayınları, kültür ve sanat faaliyetleri ise küresel ölçekte çağdaş eğitim ve araştırma yapmak, ülkemizin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer almaktır'dedi.Öğrenci politikalarının bireysel yetkinliği yükseltme odaklı olduğunu dile getiren Ekren, politikalarını 'Öğrencilerin sorgulama yapmalarına, analitik düşünmelerine, düşüncelerini özgürce ifade etmelerine, bilimsel sosyal ve kültürel açıdan kendilerini geliştirmelerine imkân sağlamaktır'şeklinde sıraladı. Öğrenci odaklı eğitimde akademik bilgi ve mesleki becerinin önemine dikkat çeken Ekren, "üniversite ile diğer kuruluşların ulusal ve uluslararası işbirliklerinin yeni dönemde de devam edeceğini kaydetti. Girişimciliğin üniversitedeki eğitim sürecinde önemli yer tuttuğunu vurgulayan Ekren, 'Bu çerçevede KOSGEB destekli girişimcilik ve proje tasarımı dersi, İTO Meslek Komiteleri desteğiyle Girişimcilik Danışmanlığı hizmetlerinin verileceğini kaydetti. Üniversite ayrıca, Çekirdek ve Girişim Sermayesi Şirketi, TEKNOPARK ortaklığı ve TEKMER ile yeni dönemde girişimcilik odaklı projelere imza atacak" diye konuştu.

İŞ DÜNYASI ÖĞRENCİNİN KANATLARININ ALTINDAKİ RÜZGÂR OLACAK

Ekren 'in ardından kürsüye gelen İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Çağlar, yeni akademik dönemde izleyecekleri yol haritasıyla ilgili önemli mesajlar verdi. Konuşmasının başında şimdiki gençlerin araştırmacı olmasına dikkat çeken Çağlar, '' İnce eleyip sık dokuyorlar. Bilgi toplamadan bir işe başlamıyorlar. Bu, gençlerde gördüğüm çok hoşuma giden bir davranış. Hep böyle olun. Bu şekilde davranmanız eminim ki sizi doğru yerlere götürecektir. Tıpkı şuanda bu doğru kararınızın sizi İstanbul Ticaret Üniversitesine getirdiği gibi'' dedi.

''Eskiden büyük balık küçük balığı yutar diyorduk. Ama şimdi öyle değil'' diyen Çağlar, ''Şimdi hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Üniversitemizin de avantajı da işte bu noktada ortaya çıkıyor. Akademik bilginin yanı sıra sizleri öğrenim döneminiz sonrası hayata en iyi şekilde hazırlamak istiyoruz. Bunu da en güçlü desteğini aldığımız İstanbul Ticaret Odası 'nın varlığı ile gerçekleştireceğiz'dedi.

Öğrencilere 'İcat çıkarın, bizlere getirin'çağrısında bulunan Çağlar, şu mesajları verdi: "Sizlerin arkasında 340 bin üyesiyle, iddia ediyorum işlev bakımından da üye sayısı bakımından da dünyanın en güçlü Odası var. Mütevelli ile eğitim kadrosu ve idari personeli ve siz değerli öğrencilerimle senkronize olalım. Üniversitemiz de, Odamız gibi dünya sıralamasında yer alsın. Bu sene Üniversite ve Oda işbirliğinde geliştirdiğimiz bir takım projeleri hayata geçiriyoruz. İş dünyası temsilcileri ile siz öğrencilerimizi bir araya getiriyoruz. İstanbul Ticaret Odası 'nın 81 farklı meslek dalını temsil eden 81 Meslek Komitesi ve toplam 577 Komite üyesi bulunuyor. Tüm komite üyelerimiz bu sene öğrencilere girişimcilik danışmanlığı dersi verecekler. Her komite üyesi 10 öğrencimize danışmanlık yapacak. Bazen Üniversiteye gelecekler bazen de biz sizleri sektör toplantılarına alacağız. Başarılı son sınıf öğrencilerini yurtdışı fuarlara götüreceğiz. Böylece sizler hem akademik eğitim alıp hem de günlük pratiği yaşamış olacaksınız. İş dünyasıyla ilk temaslarınızı kurup yakından tanışacaksınız. Eminim ki bu sizin vizyonunuzu daha çok geliştirecek. İstanbul 'da Uluslararası Tahkim Merkezi 'ni kuracağız. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Hukuk Fakültemiz bundan istifade edecektir.İstanbul iş dünyası öğrencilerimizin kanatları altındaki rüzgar olacak. Ama öğrencilerimizin de çalışması gerekiyor. Öğrencilerimize sesleniyorum: Bizlerin ve anne ve babalarınızın sizlere sunduğu olanakları çok iyi değerlendirin… İcat çıkarın. Çıkarın icadınızı Hocalarınıza, İTO 'ya getirin biz size destek olalım. Türkiye fikir üreten, değer üreten nesillerle geleceğe yürüyecek. Siz de bu geleceğin hem mimarı hem de lideri olmak zorundasınız. Öğrencilerimiz özellikle sosyal sorumluluk projeleri içerisinde ve sosyal alanlarda faaliyet göstermeli. İş müracaatlarında bu konu çok önemli yer tutmakta. Sosyal hayatta ne kadar fazla yer alırlarsa insan ilişkilerinde o denli başarılı olurlar. Sahip oldukları iyi ilişkiler öğrencilerimizin daima gerçek serveti olacaktır."

Akademisyenlere de seslenen Çağlar, ''Genç zihinleri sizlere emanet ediyoruz. Onları sizler yönlendiriyorsunuz. Üniversitemizi bilimsel listelerde yukarıya taşımak sizlerden beklediğimiz en önemli iş. Üniversitemizin bilim üretiminde katkıda bulunmak için bizlere düşen her neyse yapmaya, sizleri desteklemeye hazırız'' mesajı verdi. Çağlar konuşmasının sonunda gençlere, ''Sizler artık yeni dünya düzeninde, değişimleri bizzat yönlendirecek kişilersiniz.. Üç tane diplomanız olacak. Adamlık diploması… Bunu ailenizden aldınız. Ustalık diploması… Bunu Ticaret Odası 'ndan alacaksınız. Akademik diplomanız da üniversitemizden alacaksınız. Bu üç şeyi birleştirdiğiniz hiç kimse önünüzde duramayacak. Sizler hayat yolunda gurur ve onurla yürürken, bizler, İstanbul Ticaret Odası, üniversitemiz ve aileleriniz olarak sizleri o yürüyüşte izleyeceğiz ve her başarınızda kalbimizin sessiz ama güçlü alkışlarını duyacaksınız'' dedi.
Kaynak: İHA