Ankara'da sembol çıkmazı

İdare Mahkemesi, yeterli üçte iki çoğunluk sağlanmadan alındığı gerekçesiyle belediyenin ‘Ankara kedisi’ sembolü kararını iptal etti.

Ankara'da sembol çıkmazı
Başkent Ankara'da 18 yıldır sessiz sakin bir 'sembol mücadelesi' yaşanıyor. Melih Gökçek'in 1994'te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Ankara'nın 'Hitit Güneşi' şeklindeki sembolünü cami ve minareler bulunan bir sembolle değiştirmesinin ardından avukat ve eski CHP milletvekili Rahmi Kumaş'ın başlattığı “mücadele” 18. yılını doldurdu.

Kumaş'ın başvurusu üzerine Ankara 7. İdare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi kararının yeterli üçte iki çoğunluk sağlanmadan alındığı gerekçesiyle “Gülen Ankara kedisi” sembolü kararını iptal etti.

'Sembol savaşı'
1995 yılından bu yana süren “sembol savaşı” sürecinde yaşananlar şöyle:
- Kumaş, 'Camili minareli-yıldızlı-Atakule'li çizimlerle oluşturulan sembolü 1995'te mahkemeye taşıdı. 7 yıl süren dava sonucunda 7. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi'nin sembol değiştirme kararını yetkisizlik gerekçesiyle iptal etti.
- 2004'te yeni Belediyeler Yasası çıkarıldı, büyükşehir belediyelerine bu konuda yetki verildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi aynı sembolü benimseme kararı aldı.
- Kumaş tekrar dava açtı ve bu karar da iptal edildi. “Hitit Güneşi” sembol olarak kaldı.
- Büyükşehir Belediyesi, bunun üzerine, “Ankara kedisi” çizimini Ankara'nın sembolü olarak seçti.
- Sembol savaşını 'Simgesel Direniş' adıyla kitaplaştıran Rahmi Kumaş, kedili sembolü de dava konusu etti. 2010'da açılan bu dava, iki kez Danıştay denetiminden geçtikten sonra Ankara 7. İdare Mahkemesi'nce kabul edildi. Buna göre, kedili sembol ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar, yeterli üçte iki çoğunluk sağlanmadan alındığı için usul yönünden iptal edildi.

Vazgeçmeyiz
Melih Gökçek, bahsi geçen kedinin amblem ya da simge değil logo olduğuna vurgu yaparken, Atakule-Kocatepe Cami ve yıldızların olduğu amblemin hâlâ kullanıldığını anımsattı. Kedi logosundan vazgeçmelerinin asla sözkonusu olmayacağını belirten Gökçek, “Belediye Meclisi'ne götürür, orada değerlendirir ve gerekli kararı tekrar alırız” dedi.

'Mücadelem sürecek'
Rahmi Kumaş, “Belediye, 18 yıldır sürdürdüğü yasadışı tutumunu bırakmaz ve kedili simgeyi benimseme kararı alırsa, bunu da dava konusu edeceğim. Kaldı ki, belediyenin böyle bir karar alma yetkisi kendi tutumu gereği de yoktur. Çünkü önce 3 yıldızlı Atakuleli-camili simgeyi benimse, sonra kedili simgeyi benimse, arkadan da hukuka karşı hile yaparak yıldız sayısını beşe çıkarıp eski 'agrebül garaib' simgeyi yeniden yürürlüğe sokan tutumdaki belediye, artık ne yaptığına kendisi de inanmamaktadır. Üstelik beş yıldızlı-camili-yıkılması söylenen Atakuleli simgeyi benimseme kararı ile ilgili olarak açtığım davada da dava dosyası tamamlanmış ve önümüzdeki günlerde bununla ilgili karar da çıkacaktır” diye konuştu.