Türkiye İlişkileri'' Konferansı

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan'da Türk sanayicilerinin katılımıyla Ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması için çalışmalara başlandığını söyledi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ''Kazakistan-Türkiye İlişkileri ve Kazakistan-2050 Stratejisi'' konferansında konuşan Tüymebayev, Kazakistan'da Türk yatırımcıların bürokratik engellerden arındırılacağını anlattı.

Kazakistan-Türkiye arasında iller arası işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Tüymebayev, Türk müteahhitlerin Kazakistan'da 15 milyar dolarlık projeler üstlendiğini bildirdi.

''Kazakistan-Türkiye ikili ticaret hacmi 2012 yılı itibarıyla 4 milyar dolar olarak gerçekleşti'' diyen Tüymebayev, Kazakistan ekonomisinde Türk yatırımlarının hacminin 2 milyar dolar, Türkiye'deki Kazak yatırımlarının ise 1 milyar dolar olduğunu vurguladı.

-Kazakistan-Türkiye arası ticari ve ekonomik işbirliği-

Kazakistan'da yatırım imkanları, iş yapmanın ipuçları, elektrik, su ve altyapı maliyetleri ile ilgili bilgi içeren, geniş kapsamlı Türkçe kitapçıklar hazırladıklarını anlatan Tüymebayev, Sakaryalı iş adamları ve sanayicileri ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Tüymebayev, Kazakistan'daki sanayi bölgelerinde faaliyet gösterecek olan Türk sanayicilerin ürettikleri ürünleri Rusya ve Beyaz Rusya'ya gümrüksüz sevk edebileceklerini belirterek, şöyle devam etti:

''İki ülke arasındaki ticari-ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in talimatı ve büyükelçiliğimizin inisiyatifi ile Kazakistan'da Türk sanayicilerinin katılımıyla Ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması çalışmaları başlamıştır. Böyle bir uygulamayı Kazakistan dünyanın başka hiçbir ülkesi ile yapmamaktadır.

Bu, Türkiye'ye ve Türk sanayicisine olan güvenin göstergesidir.''

Muhabir: Uğur Subaşı / Enes Duran

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA