Malkara'da Çiftçilik Yapan Nasuf Arabacılar, Tarihe Duyduğu İlgi Nedeniyle Topladığı Eserleri, Müzeye Dönüştürdüğü Evinde Sergiliyor

Alper Eral - Malkara ilçesine bağlı Demircili köyünde çiftçilik yapan Nasuf Arabacılar, tarihe duyduğu ilgi nedeniyle topladığı eserleri müzeye dönüştürdüğü evinde sergiliyor.

Arabacılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılından beri tarihi değeri olan eserleri toplamaya başladığını belirterek, ilk başlarda kendisine tepki gösteren eşi Sıdıka Arabacılar'ın da daha sonra bu konuya merak sardığını kaydetti.

Evinde topladığı tarihi eserler arasında, Osmanlı döneminden kalan 1600'lü yıllarda kullanılmış bakır sürahiler, silahlar, tabak, çanak ve çömlekler bulunduğunu belirten Arabacılar, ''Ayrıca elimizde 300 yıllık Yugoslavya'dan getirilen el dokuması kilimler, o zamana ait giyecekler, yemek tabakları var. Osmanlı döneminden kalma kuyumcuların kullandığı altın terazileri, ibrikler, rahibelerin kullandığı çanlar var. Bu eserleri elde edebilmek için 300 bin lirayı aşkın bir para ödedim. Şu anda 2-3 milyon lira verseler satmam'' diye konuştu.

-''Amacım gelecek nesillere tarih bırakmak''-

''Geçmişini, tarihini bilmeyen, geleceğini bilemez, bulamaz'' diyen Arabacılar, ''Bu müzeyi gerçekleştirmemdeki amaç, gençlerimizin atalarının neler giyerek, neler kullanarak buralara geldiklerini öğrenmeleridir. Nasıl bu vatana sahip olmuşlar, nasıl çarpışmışlar, nasıl yaşamışlar da bugünkü teknolojik çağa ulaşmışlar. Bunu ve aradaki geçen süredeki evreleri görsünler istedim'' ifadesini kullandı.

Arabacılar, ellerindeki eserlerin maddi değerinden çok manevi değerinin büyük olduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek vermesi halinde bölgede büyük bir müze oluşturmak istediğini kaydetti.

Arabacılar, Demircili köyündeki evinde kurduğu müzenin 24 saat kayıt yapan kamera ve özel eğitimli köpekler tarafından koruma altında olduğunu bildirdi.

Yayıncı: Erdal Turanlı
Kaynak: AA