Belediye Başkanı Güzelbey Açıklaması

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kendi enerjisini, taşını ve çiçeğini üretiyor.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, belediye bünyesinde kurulan tesislerle hem atıklar değerlendiriliyor hem de belediye kar ediyor.

Belediye ayrıca park ve bahçelere dikilen çiçek ve fidanları da kendisi yetiştiriyor.

Atık su arıtma tesisinden günlük 180 ile 200 ton arasında çamur elde eden belediye, bu çamurun gazını alıp kurduğu enerji santralinde günlük 1,6 megavatlık enerji elde ediyor. Elde edilen elektriği kendi birimlerinde ve tesislerinde kullanan belediye, anlaşma gereği fazlasını ise TEDAŞ'a veriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, 2004 yılında görevi geldiklerinde Türkiye'nin en borçlu ikinci belediyesi konumunda olan kurumun ''Giderlerini en asgariye nasıl indirebiliriz-'' düşüncesiyle bir takım arayış içine girdiklerini, bu doğrultuda birçok geri dönüşümlü tesis kurduklarını bildirdi.

Bu tesislerin arasında fidan ve çiçek yetiştirme tesisi, çöp toplama ve elektrik elde etme tesisi, atık su arıtma tesisi, çamurdan elektrik yapma tesisi, taş yapma ve işleme tesisi ile 100 bin tonlu su depolama tesisinin yer aldığını belirten Güzelbey, tesislerin maliyetlerinin ise çok cüzi oranda olduğunu açıkladı.

Güzelbey şunları kaydetti:

''100 bin tonluk su deposu ile su maliyetlerini aşağıya çeken belediye, elektriğin gece tarifesi sürecinde depoladığı su ile yüksek maliyetteki suyun litresini asgariye indiriyor. Türkiye'nin en büyük su depolama tesisi olan bu tesis, maliyetinin kurtarıp kar elde eden bir duruma geldi.

Biz kendi öz kaynaklarımızla oluşturduğumuz projeleri hayata geçiriyoruz. Yaptığımız çevresel, sosyal ve toplumsal projeler belediyemizin maliyetlerini aşağıya çekiyor. Bu anlamda kendi kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirimizle gider kalemimizi asgariye indiriyoruz.''

Muhabir: Yusuf Atlıhan

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA