Almanya Liyakat Nişanı Alan Mustafa Karabacak Adına Bremen'de Resepsiyon Verildi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından, toplumlar arası diyaloğun geliştirilmesine büyük katkılar sağladığından dolayı Liyakat Nişanı ile onurlandırılan Mustafa Karabacak için Bremen Eyalet Başbakanlığı tarafından kutlama resepsiyonu düzenlendi.

Bremen Başbakanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Jens Böhrnsen, Karacabacağın Liyakat Nişanı aldığında kendilerinin de sevindiklerini belirterek, ''Türklerin Almanya'ya işçi göçünün 50 yılını aştı. Başlangıçta her iki taraf için süreç hiç de kolay geçmedi. Dil, din ve kültür farkı olan bir ülkede yaşamak elbette zordu. Biz de bir göç ülkesi olduğumuzu çok geç kabul edebildik. Karabacak gibi insanların sayesinde iletişim köprüleri kuruldu. Geç de olsa Bremen olarak İslam'ı resmen tanıdık'' dedi.

Birlikte yaşamın önemine de değinen Böhrnsen, ''Kimseyi köklerinden koparmak istemiyoruz. Bilakis, köklerini koruyarak topluma intibak etmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

1965 yılında işçi olarak geldiği Bremen Klöckner Demir Çelik firmasında zor koşullarda çalışan ve 72 yılında sendika işçi temsilcisi seçilerek, vatandaşlarının hak ve isteklerini aktaran Mustafa Karabacak'ı anlatan bir de fotoğraf sergisi açıldı.

Klöckner Hüte Demir Çelik Sendikası Başkanı Peter Sögel ve İşçi temsilcisi Eike Hemmer, Karabacak'ın her dönemde yaptığı üstün hizmetiyle Türk ve Alman toplumu arasında köprü oluşturduğunu ifade etti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Aşağı Saksonya ve Bremen Dini Cemaatler Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, aynı zamanda uzun yıllar başkanlık yaptığı Bremen Hazreti Mevlana Camisi'nin kurucusu Karabacak'ı Almanya genelinde birçok cami yapımında katkısı olan, vatandaşlarına 24 saat hizmet kapısını açık tutan dindar ama açık dünya görüşlü birisi olarak tanıttı.

Yapılan konuşmalardan sonra bir hayli duygulandığı görülen Mustafa Karabacak ise gösterilen ilgiden dolayı Türkçe ve Almanca kısa teşekkür konuşması yaptı.

Kutlamada ayrıca oğul Mehmet Karabacak, babası erken emekli olduğu halde yıllarca dostluklarını esirgemediklerini belirttiği sendikacılar Peter Sögel ile Eike Hemer'e birer çini tabak hediye etti.

Muhabir: Bremen/Cüneyt Karadağ

Yayıncı: Eyüphan Kılıç
Kaynak: AA