Unesco, Mali'deki Kültürel Eserlerin Korunması ve Restorasyonu İçin Çalışacak

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü , Fransa'nın askeri müdahalede bulunduğu Mali'de, kültürel hazinenin korunması ve tahrip olanların da restore edilmesi için çaba sarf edecek.

UNESCO'dan yapılan açıklamaya göre, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, ''Mali'nin kimliğinin hayati bir parçası olan Son derece önemli kültürel eserlerin'' onarılmasının Mali halkına destek vereceğini, milli birlik ve geleceğe katkı sağlayacağını bildirdi.

Timbuktu'daki mozoleler ve Gao'daki türbenin eski haline döndürülmesi için UNESCO olarak ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Bokova, Mali'nin önemli bir İslam merkezi olduğunu gösteren el yazmalarının korunması için de bütün imkanları ve uzmanlıklarını seferber edeceklerini vurguladı.

Güvenliğin sağlanmasının hemen ardından bölgeye uzmanları göndereceklerini ve tahribatın boyutlarını belirleyeceklerine değinen Irina Bokova, restorasyon için Mali Hükümeti ile çalışacaklarını kaydetti.

-300 bin el yazması var-

Timbuktu'da özel ve kamu koleksiyonlarında 13 ve 16. yüzyıllardan kalma yaklaşık 300 bin el yazması eserin bulunduğu tahmin ediliyor.

Bu eserlerde dönemin ulaştığı medeniyet seviyesini gösteren ve İslami ilimler, matematik, tıp, astronomi, müzik, edebiyat ve mimari gibi konuların işlendiği metinler yer alıyor.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA