Ukc ve Nur Partisi Bir Araya Geldi

Mısır Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Nur Partisi, bir araya gelerek ülkedeki krizin nasıl aşılacağı konusunda müzakerelerde bulundu.

Başkent Kahire'de UKC ve Nur Partisi liderleri bugün Vefd Partisi Genel Merkezi'nde basına kapalı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, ''Yeni hükümet kurulması, anayasanın değiştirilmesi için komisyon oluşturulması, ülkede yaşanan son şiddet olaylarının araştırılması için yargı komisyonu oluşturulması ve yeni başsavcı atanması'' konularının görüşüldüğü kaydedildi.

Nur Partisi Başkanı Yunus Mahyun ve UKC üyeleri toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulundular.

Yunus Mahyun, Nur Partisi'nin UKC ile görüşmesinin ulusal diyaloğun ilk turu sayılabileceğini, UKC'nin diyaloğu olumlu karşıladığını, bu görüşmelerin diğer siyasi partilerle de sürdürüleceğini ifade etti.

Mahyun, Nur Partisi ve UKC'nin cana ve kamu malına saldırılmasını ve şiddetin tüm çeşitlerini kınadığını, aynı zamanda partiler arasında medya üzerinden sözlü atışmalara girilmemesi konusunda anlaştığını belirtti.

Mahyun ayrıca, ülkede yaşanan krizin aşılması için yönetim ve muhalefetin sorumluluk üstlenmesi gerektiği konusunda da ittifaka varıldığını kaydetti.

El-Vefd Partisi Başkanı ve UKC liderlerinden es-Seyyid el-Bedevi ise, ''UKC, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye muhalif güçlerden oluşuyor. UKC, Nur Partisi ile bugünkü toplantıda, ülkede yaşanan son olayların araştırılması için bir yargı komisyonu oluşturulması gerektiği konusunu görüştü. Görüşmeler olumlu geçti'' diye konuştu.

Toplantıya, UKC'den El-Vefd Partisi Başkanı es-Seyyid el-Bedevi, Kongre Partisi Başkanı Amr Musa, UKC Genel Sekreteri Ahmed el-Berii, Nur Partisi Başkanı Yunus Mahyun ve parti yetkilileri katıldı.

Nur Partisi, dün ülkedeki krizin aşılması için bazı çözüm önerilerinde bulunmuş, Mahyun yaptığı basın açıklamasında partisinin ülkedeki krizin aşılması için başlatılan girişimin ''olağanüstü halin kaldırılması, anayasadaki bazı maddelerin değiştirilmesi hedefiyle bir komite oluşturulması, Milli Mutabakat Hükümeti kurulması ve Başsavcı Talat Abdullah'ın istifası'' gibi çözüm önerilerini kapsadığını belirtmişti.

Mahyun, partinin tüm siyasi güçlerle hatta ulusal diyaloğa katılmayanlarla bile iletişime geçeceğini ifade etmişti.

Mısır, devrimin 2'nci yıl dönümü ve Port Said davasında 21 sanık hakkında verilen idam kararının ardından şiddet olaylarına sahne oluyor. Bir haftadır farklı kentlerde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda ve şiddet olaylarında 58 kişi hayatını kaybederken 1000'den fazla kişi de yaralandı.

Muhabir: Hacer ed-Desuki/Zeynep Hilal Karyağdı/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA