Somali Devlet Başkanı Mahmud: “geleceğe Ümit, Gurur ve İyimserlikle Bakıyoruz”

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Bütün dünyayla barışık bir Somali için çalışıyoruz.Geleceğe ümit, gurur ve iyimserlikle bakıyoruz" dedi

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, ilk Avrupa ziyareti kapsamında Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy’un ardından Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ile görüştü. Görüşmede sürdürülebilir ekonomik gelişme için bir ortam oluşturulması açısından önem arz eden çeşitli güvenlik konularını ele alan iki lider, korsanlıkla mücadele, aşırıcılık, fakirlik ve Somalili kuruluşların yeniden inşa edilmesi gibi konularda da birlikte çalışma kararı aldı

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşma yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, “Somali yeni bir sayfa açtı ve geleceğini ve halkının iyiliğini ele almayı ümit ediyor. Sayın Mahmud ile görüşmemizde kapsayıcı ve sorumlu bir hükümetin devam ettirilmesinin, insan haklarına saygının, temel özgürlüklerin ve temel sosyal hizmetlerin karşılanmasının önemini vurguladım. Somali’nin bu hedeflere ulaşmasında Avrupa Birliği’nin ne şekilde yardımda bulunacağını konuştuk” ifadelerinde bulundu.

“Böyle yaparak Somali mülkiyetine önem veriyor ve Somali’nin ihtiyaç ve önceliklerini dinliyoruz” diye konuşan Barroso, Mahmud ile görüşmesinde, Avrupa Birliği’nin, Somali’de ekonomik gelişmenin sürdürülmesi için rahat bir ortam oluşturulması açısından önem arz eden güvenlik konusunda devam eden desteğini de ele aldıklarını söyledi.

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud ise, “Somali, ihtiyacı olduğunda kendisine yardım edenleri asla unutmamıştır. AB deniz kuvvetleri, korsanlık tehlikesinin azalmasında başarılı olmuştur. Genç neslin daha iyi bir geleceğe ve hayata sahip olabilmesi için korsanlık ve fakirlik konularında iş birliği yapmaya devam etmeliyiz. AB, bu konuda Somali’ye verdiği desteği kanıtlamıştır” dedi.

Kendisiyle, bulunduğu bölgeyle ve bütün dünyayla barışık bir Somali için çalıştıklarını ifade eden Şeyh Mahmud, “Geleceğe ümit, gurur ve iyimserlikle bakıyoruz. Sonuç olarak, korsanlık, aşırıcılık, fakirlik ve Somalili kuruluşların yeniden inşa edilmesini de içeren konularda birlikte çalışma kararı aldık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA