Kdz. Ereğli’de ‘Gönül Elçileri Projesi’ Tanıtım Toplantısı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde “Gönül Elçileri Projesi” için tanıtım toplantısı düzenlendi.

Kdz. Ereğli’de ‘Gönül Elçileri Projesi’ Tanıtım Toplantısı
Kdz. Ereğli ‘de Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan'ın girişimleriyle başlatılan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yürüttüğü kimsesiz çocuklara koruyucu aile kazandırmayı amaçlayan “Gönül Elçileri Projesi” için tanıtım toplantısı düzenlendi.

Kdz. Ereğli Şinasi Bey restaurantta düzenlenenn toplantıda konuşan Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay'ın eşi Nazmiye Çay, kimsezi ve aile desteğine ihtiyaç duyan çocukların korunması ve yetiştirilemesinde birincil derecede sorumluluğun devlete düştüğünü ancak devletin imkanlarının da bir yere kadar olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan herkesi bir gönül elçisi olarak gördüğünü belirten Çay, “Gönül Elçileri Projesi'nin amacı, devlet korumasındakiçocukların, aynı zamanda aile sevgisi ve sıcaklığını yaşaması, kendine güveni tam, hayatın zorluklarını kucaklayabilen, ayakta dimdik durabilen bireylerin yetişmesidir. Bir çocuğun ilk altı yılı, onun altın yılıdır. Çocukalrın karakter eğitimi çok önemlidir. Çocukların beyni ilk iki yıl bilim adamlarınınkinden iki kat daha hızlı çalışır. Bu yaştaki çocuklarla daha kaliteli zaman geçirilmelidir. O nedenle örnek anne babalara ihtiyaç vardır.

Bu proje kapsamında koruyucu aile olunarak bu amaca hizmet etmek mümkündür. Ben de deprem sürecinde kimsesiz bir çocuk alarak büyütmek istemiştim. Ancak o döenm kendi çocuğum henüz ergenlik çağına girmemeişti ve bu kararımızı kabullenemedi. Çocuğum büyüdü ve zaten yakında emekli hayatı yaşayacağım. Mutlaka bu kampanya çerçevesinde bir çocuğumuzu artık büyütmek istiyorum. Sizlerinde bu duyarlılık içerisinde olacağına inanıyorum” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdür Yardımcısı Veli Köktürk de zonguldak ta 12 koruyucu ailenin bulunduğunu belirterek , “Çeşitli nedenlerle öz aileleri yanında bakımları bir süre sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler Koruyucu Aile olarak tanımlanır.

Korucucu aile hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak, çocçuğun bu döenemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Dört çeşit koruyucu aile modeli vardır. Bunlar, akraba veya yakın çevre koruyucu aile modeli, geçici koruyucu aile modeli, sürekli koruyucu aile modeli, uzmanlaşmış koruyucu aile modelidir. Koruyucu aile olmak isteyen kişi ve aileler hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterbilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile çocuğun hayatında fark yaratabilen kişi veya aileler olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, sürekli Türkiye'de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında, en az ilkokul mezunu, düzenli bir gelire sahip, evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz kişiler koruyucu aile olabilirler” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdür Yardımcılarından Gülizar Yılaz da yaptığı konuşmada, “Yetimin başını nokşayan el, bu el sizin eliniz olsun istemez misiniz? Kimsesizlerin kimsesi olmak istemez misiniz? Çocuklarımız sizlerin sevgi dolu kalplerini bekliyor” diyerek, katılımcılardan gönül elçileri olmalarını istedi.

Toplantıda koruyucu aileler adına konuşan, Durmuş Sezer ise emekli olduktan sonra devlet kurumları aracılığıyla evlat edindiğini ve bunun kendisini yaşama bağlayan büyük bir sevgi bağı olduğunu dile getirerek, “çocuğumuzu aldığımızda 4 aylıktı. Büyüyünce engelli olduğu anlaşıldı. Devlet bunun üzerine çocuğu geri verebileceğimizi söyledi.

Ama o bizim çocuğumuzdu ve geri vermedik. Ona duyduğum sevgi ve bana gösterdiği sevgiden daha güzel bir duygu olamaz” dedi.

Konuşma esnasında koruyucu aile olarak büyüttüğü oğlunun yanına gelip kendisini öpmesiyle iyice duygulanan Sezer konuşmasını bitirirken, katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Toplantıya Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Kdz. Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının sonunda ise dağıtılan, Gönül Elçisi formları, gönüllü olmak isteyenlerce dolduruldu .
Kaynak: İHA