Belediye Başkanı Dündar'ın Açıklaması

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı.

Osmangazi Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarında ilk örnek uygulamayı ''Osmangazi Evleri'' ile başlattı. Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sırameşeler Mahallesi'nde özel bir firma tarafından başlatılan ve kentsel dönüşüme örnek teşkil edecek olan projenin temeline ilk harcı koydu.

Firma yetkilileri ve vatandaşların da katıldığı temel atma töreninde konuşan Dündar, bugüne kadar yürütülen çalışmalar sonucunda ilçedeki 48 bin yapı ve 116 bin bağımsız konutun elden geçirilerek risk analizlerinin yapıldığını söyledi.

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların farklı beklentileri olduğunu, bazı çevrelerde belediye tarafından konutlarının alınarak yerine yenilerinin yapılacağı şeklinde düşünce oluştuğunu ifade eden Dündar, ''Bugün geldiğimiz noktada şunu özellikle belirtmek istiyorum; Osmangazi'de devlet eliyle bir dönüşüm olmayacak. Bizler TOKİ'nin gelip ilçemizde konut yapmasını istemiyoruz. Osmangazi'de yaşanacak dönüşümün, yerel firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz'' dedi.

Çalışmalarını da bu düşünce çerçevesinde şekillendirdiklerini anlatan Dündar, şunları söyledi:

''Geçtiğimiz hafta, Bursa'daki müteahhit firma sahibi ve temsilcileriyle toplantılar yaptık. Onlara, belediye olarak yürüttüğümüz Kentsel Dönüşüm Master Plan çalışmalarımız hakkında bilgi verdik, ilçemizin risk analizini kendileriyle paylaştık. Birebir görüşmeler yapıp projelerimizi aktardık. Kentsel Dönüşüm zor bir süreç. Osmangazi Belediyesi olarak en iyi uygulama yapan belediyeyiz. Türkiye'de ilk defa master plan çalışması yapan belediyeyiz. Planlı alanlarda plansız yapılaşmanın olduğu demir yolu altı gibi bölgeler A grubu, Altıparmak, Çırpan gibi planlı yapılaşmanın olduğu bölgeler B grubu, sit alanları dağ yamaçlarını kapsayan bölgeler C grubu, bir de sanayi ve konutların içi içe geçtiği D grubu belirlediğimiz Küçükbalıklı gibi bölgeler var.''

Bu anlamda çok önemli bir projenin temellerini attıklarını vurgulayan Dündar, ''Osmangazi'yi dönüştürmek demek, Bursa'yı dönüştürmek demek. Bu dönüşüm sürecinde dikkat ettiğimiz konuların başında da Bursa'nın tarihi dokusunu, ekolojik yapısını, kısaca ruhunu koruyarak, yepyeni bir şehri ortaya çıkartmak geliyor. Bunu yaparken, önceliğimiz vatandaşlarımız. Belediye olarak vatandaşımızın mağdur edilmesini istemiyoruz, çalışmalardan rant elde edilmesine de karşıyız'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, inşaat firması yetkilileri ve törene katılan vatandaşlarla, Osmangazi'deki kentsel dönüşüm projesine örnek teşkil edecek projenin ilk harcını koydu.

Muhabir: Burak Akay

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA