Başkan Çatan’dan Teşvik Yasası

Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Çatan, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın sona ermesiyle bölgede zaten var olan işsizlik sorununun daha da artacağını söyledi.

Başkan Çatan’dan Teşvik Yasası
Başkan Çatan, mevcut yasanın bölge ekonomisi için önemi üzerinde durdu. Çatan, "5084 Sayılı Yasa ile belirlenmiş illerde yatırımları ve istihdamı artırmak için müteşebbislere yatırım giderlerini azaltıcı ve karlılığı artırıcı teşvikler sağlanmıştır. Yasanın 2009 yılında uzatılarak tekrar yürürlüğe girmesi ve üç destekten 2'sinin kesilmesine rağmen teşvik nihai hedefine, yani geri kalmışlığı tümüyle yok etmemesine rağmen ortaya çıkan tablodaki rakamlara bakılacak olursa, ciddi bir işveren ve işgücünü ilgilendirmektedir. Yasanın sağladığı SSK prim indirimleri sayesinde, mevcut işletme ve firmalardaki sigortalı çalışanların sayısı arttı.

Bugün birçok kişi, bu yasa sayesinde sigortalı olarak çalışıyor. Yürürlük süresi yılSonunda tamamlan yasanın devam etmesi sağlanmazsa, SSK primlerindeki indirim ortadan kalkacak ve bölgemizdeki işverenler çok büyük bir maliyet yüküyle karşı karşıya kalacaklardır. Bu durumda, doğal olarak her bir işveren çeşitli tedbirlere başvuracak. Bu tedbirlerin başında da işçi çıkarımı gelecektir. Yeni teşvik yasası, küçük ölçekli, yani on ve üzeri işçi taşıyan işletmelere eski teşvik yasasının sağladığı imkanları vermemektedir. Yeni teşvik kapsamında Adıyaman 6. Bölge kapsamına alındı.

Bu teşvikler oturuncaya kadar, 5084 Sayılı Yasa'nın uzatılmasının bölge ekonomimizi daha da canlandıracağını düşünüyorum. Yeni verilen teşvik genelde büyük yatırımcıya yönelik olduğundan, dışarıdan beklediğimiz seviyede yatırımcı hala göremedik. Tüm dünyada kendini gösteren ekonomik krizin yansımalarının devam ettiği bu günlerde bölgeler arası kalkınmışlık farklılıkları, işsizlik, göç ve diğer sosyal sorunlar açısından Son derece önemli olduğunu düşündüğüm 5084 sayılı teşvik uygulamasının yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu ve metropol kentlere göre rekabet gücümüzün zayıf olduğu bölgemizde, yatırımcılar için güçlü bir moral kaynağı olması ve istihdamın önündeki sıkıntıların önemli ölçüde aşılmasına katkıda bulunması sebebi ile Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak yasanın mevcut hali ile en az 2 yıl daha uzatılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğu düşüncesindeyim" dedi .
Kaynak: İHA