Unilever Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, ''bu Sertifika Ürünlerde, Sürdürdürülebilir Tarlalardan Üretiminin Yapıldığının Göstergesi Olan Bir Simge Anlamına Geliyor''

Lipton, iki yıl önce uygulamaya koyduğu ''Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'''yle, Türk çayına ilk Yağmur Ormanları Birliği sürdürülebilirlik sertifikasını almayı başardı.

Bir yağmur ormanı olan Doğu Karadeniz'in doğal yapısını korumayı amaçlayan Yağmur Ormanları Birliği, gerekli kriterleri iki yılda sağlayan Lipton Pazar fabrikasını sertifikalandırdı.

Türkiye, Lipton çayın hem üretilip, hem tüketildiği ilk ve tek Yağmur Ormanları Birliği sertifikası alan ülke oldu. Lipton ambalajlarına basılacak ''Yeşil kurbağa'' damgası, Lipton çay üretiminin tüm aşamalarında çevrenin korunduğunun, çiftçi ekonomisine ve sosyal hayata önemli katkı sağladığının kanıtı olacak.

Lipton Pazar fabrikasının sertifikalandırılması ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Unilever Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, dünyada ilk defa hem üretilen hem de ürettiği çayı tüken bir ülkede Yağmur Ormanları Birliği'nin bir sertifikalandırma yaptığını belirtti.

Seçkin, ''Bu da Pazar fabrikamız. Dolayısıyla bu bir ilk...'' dedi.

Seçkin, bu sertifikanın, sertifika olan ürünlerde, örneğin çayda tarladan üretim ve rafa kadar olan süreçte bütün yol haritasında çevreye duyarlı ve bunu yaparken sosyal adaleti koruyan, çiftçilere ekonomik fayda sağlayan aynı zamanda sürdürdürülebilir tarlalardan çay üretiminin yapıldığının simgesi olduğunu söyledi.

Bu projenin firma olarak ''Türkiye'de çay konusunda ne yapabiliriz-'' diye düşünmeleri ile kendilerini bu seviyelere taşıdığını anlatan Seçkin, ''Gelecek kuşakların kaynak üretme becerilerini azaltmadan bugün tüketim ve üretimi sağlayabilmeyi sürdürülebilirlik olarak isimlendiriyoruz. Gelecek kuşaklara bugünki çayı aynı şekilde aktarabilmenin arayışı içindeyiz'' diye konuştu.

Seçkin, Sürdürülebilir Tarım Projesinin iki yıldır yeni çalışmalarla, yeni projelerle büyüdüğünün altını çizerek şöyle devam etti:

''Çay, sıradan bir bitki değil bir bölgenin ekonomisini hatta sosyal kültürünü oluşturuyor. Bu nedenle Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi, adeta topyekûn bir bölgesel kalkınma projesi. Çabalarımız Pazar fabrikasına Yağmur Ormanları Birliği sertifikasını kazandırdı.

Bu logoyu artık Lipton Yellow Label paket ve bardak poşet çaylarımızın ambalajlarında göreceğiz. Çünkü bu projenin sonucu nihai ürüne yansıyor, oradan da tüketiciye dokunuyor. Her Lipton çay, tüketicisi adına çayı koruyor, bölgeye, çevreye, ekonomiye ve sosyal hayata katkıda bulunuyor. Tüketici raftan sepete attığı her bir Lipton'la bu projeye destek vermiş oluyor.''

Sürdürülebilir Tarım Projesinin iki yıldır yeni çalışmalarla, yeni projelerle büyüdüğünü dile getiren Seçkin, ''Çay, sıradan bir bitki değil bir bölgenin ekonomisini hatta sosyal kültürünü oluşturuyor. Bu nedenle Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi, adeta topyekûn bir bölgesel kalkınma projesi. Çabalarımız Pazar fabrikasına Yağmur Ormanları Birliği sertifikasını kazandırdı. Bu logoyu artık Lipton Yellow Label paket ve bardak poşet çaylarımızın ambalajlarında göreceğiz. Çünkü bu projenin sonucu nihai ürüne yansıyor, oradan da tüketiciye dokunuyor. Her Lipton çay, tüketicisi adına çayı koruyor, bölgeye, çevreye, ekonomiye ve sosyal hayata katkıda bulunuyor. Tüketici raftan sepete attığı her bir Lipton'la bu projeye destek vermiş oluyor'' diye konuştu.

-Lipton bölgesel kalkınma sağladı-

Toplantıda verilen bilgilere göre, Lipton, 2011'in mayıs ayında Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı vizyonu doğrultusunda bölgede sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta birçok proje ve uygulamayı hayata geçirdi.

Lipton'un 2011'de açıkladığı en önemli hedeflerinden biri olan üretici eğitimleriyle şimdiye kadar 15 bini aşkın üretici doğru tarım uygulamaları, erozyon kontrolü, atık yönetimi, iş güvenliği, kayıt tutma, doğal hayatı koruma, gübreleme ve budama gibi konularda teorik ve pratik olarak bilgilendirildi.

Türk çay tarımındaki en önemli eksiklerden biri olan, gübrenin doğru kullanımı konusuna eğitimlerinde geniş yer veren Lipton, bölgedeki Ziraat Odaları ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile işbirliği yaparak Rize'nin Pazar ilçesinde bir toprak analizi laboratuvarı kurdu. Toprak analiziyle, doğru gübre miktarı ve çeşidiyle ilgili yönlendirme alan çay üreticileri, bu çalışmayla şu ana kadar yaklaşık 500 bin lira tasarruf yapmış oldu. Proje sonuna kadar bu rakamın yaklaşık 3 milyon liraya ulaşması hedefleniyor.

-Yağmur Ormanları Birliği Temsilcisi Mercedes Tallo-

Yağmur Ormanları Birliği Temsilcisi Mercedes Tallo ise, Birliğin 1993'ten bu yana 750 bini aşkın üreticiyi ve 2,3 milyon hektar tarım arazisini lisansladığını belirtti.

Birliğin, dünya çapında 5000 kadar sertifikalı ürünü olduğunu kaydeden Tallo, Lipton'un yürüttüğü bölgesel kalkınma projeleriyle Doğu Karadeniz'in de bu sertifikayı almaya hak kazandığını açıkladı.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA