Çankırı İle Kastamonu Arası İlgaz Dağı Tüneli Yapım Çalışmaları Yoğun Kış Şartlarına Rağmen Devam Ediyor

Çankırı ile Kastamonu arası Ilgaz Dağı Tüneli yapım çalışmaları yoğun kış şartlarına rağmen devam ediyor.

Ilgaz Dağı Tüneli Proje Müdürü Ömer Fettahoğlu, tünelin Çankırı girişinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilgaz Dağı tünelinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla 9 Kasım 2012'de törenle temelinin atıldığını söyledi.

Yaklaşık 2 aydır tünel çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Fettahoğlu, ''Ilgaz Dağı Tüneli yöre halkı için çok önemli bir geçit. Tünel, İnebolu Limanı'nı Ankara'ya oradan da Anadolu'ya aktaran bir güzergahın ulaşımını aktif hale getirecek'' diye konuştu.

Yoğun kış şartlarına rağmen tünel yapımına devam ettiklerini dile getiren Fettahoğlu, şunları kaydetti:

''Biz hem Kastamonu tarafından hem de Çankırı tarafından iki ayrı şantiye olarak çalışmalara başladık. Çıkış tarafından yaklaşık 250 metre imalat yaptık. Giriş tarafından Kastamonu tarafından da yaklaşık 30 metre imalat yaptık. İki yerde de imalatlarımız devam ediyor. Kış şartlarında sürekli 24 saat çalışıyoruz.''

-''Tüneli 2014'de bitirmeyi hedefliyoruz''-

Ilgaz Dağı Tüneli'nin zamanında bitirileceğinin altını çizen Fettahoğlu, ''Tüneli 2014 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Bizim programımız böyledir. 2014 yılında yaklaşık 12 kilometre olan kısım bunun içerisinde 5 bin 350 metre olan tünel yolumuzu Yenice ve Kastamonu arasına bağlamış olacağız. Ilgaz Dağı artık kullanılmaz hale gelecek. Sadece ağır yük taşıyan ve tehlikeli madde taşıyan araçlar Ilgaz Dağı'ndan geçecek'' şeklinde konuştu.

-''22 kilometrelik yol 5 kilometreye düşecek''-

Ilgaz Dağı Tüneli projesiyle 22 kilometrelik yolu 5 kilometreye düşüreceklerini belirten Fettahoğlu, dağdaki 17 kilometrelik geçişin iptal olacağını söyledi.

Ilgaz'da yapılacak çalışmanın can alıcı noktasını tünelin oluşturduğunu ifade eden Fettahoğlu, ''Ilgaz Dağı ağır kış şartlarında ancak 1 saatte aşılabiliyordu. Bu projeyle 5 kilometrelik yolu 10 dakikada geçebileceğiz. Yol ortalama yarım saat olarak kısalmış olacak. Bu da büyük bir ekonomik kazanç anlamına geliyor'' diye konuştu.

Fettahoğlu, tünel çalışmalarının devam ettiğini ara verilmeden tünelin delineceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Ferhat Barulay

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA