Ab’nin 875 Milyon Avroluk Hibe Fonu Proje Sahiplerini Bekliyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Avrupa Birliği (AB)’nin Türkiye’ye tahsis ettiği 875 milyon Avroluk hibe fonunu kullandıracaklarını söyledi.

Samsun’da mali büyüklüğü 25 milyon 500 bin TL olan 9 proje ile sözleşme imzaladıklarını ifade eden Dr. Turan, 4 milyon TL’lik 2 proje ile sözleşme imzalama aşamasına geldiklerini söyledi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi’nde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Programı (IPARD) ve hibe destekleriyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, desteklerle ilgili bilgi veren TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, kurumun, Türkiye'ye tahsis edilmiş yaklaşık 875 milyon Avroluk hibe fonunun kullanılabilmesi için gerekli olan yetki devrini aldığını kaydetti.

Dr. Turan, süt ve et üreten işletme yatırımlarına yüzde 50-65, süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin, meyvelerin, sebzelerin, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile kesme çiçekçilik, arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler, yerel ürünler ve el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı ile ilgili yatırımlara da yüzde 50 hibe desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Turan, broiler ve etlik piliç sektörünün ise en kısa zamanda destek kapsamına alınacağını bildirdi. Samsun’da yatırım yapmak isteyenlere yüzde 50-65 hibe desteği sağlanacağını müjdeleyen TKDK Samsun Koordinatörü Turan, “Samsun’a önemli tesisler kazandırdık. Şimdiye kadar sözleşme imzaladığımız 2 adet su ürünleri işleme tesisi ve soğuk hava deposu, 3 adet 100 baş süt ahırı işletmesi, 1 adet süt ve süt ürünleri işleme tesisi, Ladik Fasulyesi Paketleme Tesisi, Terme Pirinci Üretim ve Paketleme Tesisi yatırımlarına hızla devam etmektedir. Samsun’un, hibe desteklerinden azami ölçüde yararlanabilmesini istiyoruz.” dedi.

ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak ise TKDK’nın kırsal alanların gelişmesine katkı sağlayacağına değindi. Hibelerin büyük fırsat olduğuna dikkat çeken Şenocak, şunları ifade etti: “Samsun’a haksızlıklar yapıldığını sürekli gündeme getirmekten vazgeçerek, iş adamlarımıza, merkezi hükümetin kayda değer desteklerinin ve teşviklerinin olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Halkımızın, bu destekleri ciddi bir şekilde araştırarak yeni yatırımlar planlamasını temenni ediyoruz. Son derece faydalı bulduğumuz TKDK destekleri ile fizibilite çalışmalarına başlayarak, bu bağlamda yeni yatırımlar fikri bizde hâkim olmuştur. Böylelikle Samsun'da özlenen 'birleşerek büyüme' kültürünü de artırmayı ümit etmekteyiz.”