Tandır Ekmeği Geçim Kaynakları Oldu (özel Haber)

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde çocukken öğrendikleri tandır ekmeği pişirme yeteneği 3 kadına meslek oldu.

Tandır Ekmeği Geçim Kaynakları Oldu (özel Haber)
İlçede açılan tandır ekmeği fırınında çalışan kadınlar annelerinden öğrendikleri tandır ekmeği pişirme yeteneği sayesinde iş sahibi olmanın sevincini yaşıyorlar. İlçenin Şemdinli yolu caddesi üzerinde bulunan Kaya Ekmek Fabrikası sahibi Nusret Kaya, çıkarılan normal ekmeğin yanında tandır ekmeği de üretme kararı aldı. Bunun üzerine iş yerinin bir bölümüne tandır fırını yaptırdığını belirten Kaya, “Yüksekova’da birçok evde halen tandır ekmeği üretiliyor. İlçede çok iyi tandır ekmeği pişiricileri var. Bizler de yaptığımız araştırmalar sonucu iyi tandır ekmeği pişiren 3 kadına çalışma teklifi götürdük. Böylelikle 3 kadın personel alarak fırınımızda tandır ekmeği de üretmeye başladık” dedi.

Fırında çalışan kadınlardan 40 yaşındaki Gülçin Karabük, tandır ekmeğini pişirmeyi daha çocukken annesinden öğrendiğini belirterek, “Anneme çocukken yardım ederdim. Sonra evlenince artık ben de tandır ekmeği pişirmeye başladım. Bana böyle bir teklif geldiğinde çok şaşırdım önce. Sonra kabul ettim. Daha önce ailem için pişiriyordum şimdi burada hem çalıştığım iş yeri için üretiyorum hem de her gün bu ekmeklerden aileme de götürüyorum. Zorlukları olan bir meslek, ama ekmek parası mecburum” dedi.

Tandır ekmeği fırınında çalışan kadınlardan Emine Yiğit ise 45 yaşında da olsa iş sahibi olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Yiğit “Biz burada 3 kadın arkadaş, haftada bir veya iki defa evlerimizde yaptığımız tandır ekmeği pişirme işini burada her gün yapıyoruz. Şuan Yüksekova’da bu işi yapabilecek birçok kadın var. Bu iş yerine benzer başka iş yerleri açılırsa bizim gibi birçok kadına iş imkanı sağlanır. Bize bu imkanı sağlayan iş yeri sahibi Nusret Kaya’ya çok teşekkür ederiz” dedi.

Aylık 800 TL ücret aldıklarını belirten Yiğit, günlük bin adet ekmek ürettiklerini ve pişirdikleri ekmekler için müşterilerden olumlu tepki aldıklarını belirtti.

Kaynak: İHA