24 Parmaklı Samsunlu Gencin Durumunı Doktorlar Değerlendirdi

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaşayan 24 parmaklı gencin durumunu değerlendiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Önder Kalenderer, riskli bir durum görmediğini ancak sağ el ve sol ayak parmaklarındaki altıncı parmaklarda fonksiyonel bozukluk olabileceğini söyledi.

Altı parmaklı olmanın toplumda yaygın olarak görüldüğünü ve genetik ya da ırsi nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Doç. Dr. Kalenderer, “Sağ elde şekil bozukluğu belirgin, sol ayaktaki fazla parmak da büyük diğerlerine göre. Bu nedenle cerrahi bir müdahaleyle alınmasında yarar var” dedi.

Akraba evliliklerinden kaynaklı da altı parmak sorununun doğabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Kalenderer, “Altı parmak genelde ırsi bir şey. Daha çok akraba evliliklerinde görülür. Eğer ailede bir bireyde var ise bir şekilde genetik olarak çıkıyor. Genelde basit dediğimiz şeyler var. Benim kardeşim de altı parmaklıydı. Cerrahide çok kolay bir şekilde alınabiliyor. Kozmetik bir sorun oluşturabilir. Altı parmaklı olunca ayakkabı giymekte sıkıntı olabilir. Kenara dönük ya da kıvrık olursa yara ya da nasır oluşabilir. Daha büyük numaralı ayakkabılar giymek zorunda kalabiliyor. Hiç çıkarmayan insanlar da var. Bebek olanlarda çok basit olanları alabiliyoruz. Tam parmak görünümündeyse mutlaka cerrahi olarak alınmalı. Fonksiyon bozukluğu ya da kozmetik bir sorun teşkil ediyorsa özellikle alınmalı. Fazla parmak psikolojik olarak etkilenebiliyor. Hastayı görmek lazım tabii” diye konuştu.

Doç. Dr. Kalender, parmaklarında şekil bozukluğu ya da fazlalık, yapışıklık olanların böbrek fonksiyonlarının incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Kalender, “Mutlaka böbreklerin incelenmesi gerekiyor. Normal popülasyondan daha fazla rastlanabiliyor. Nefroloji uzmanı da görmeli” dedi.

Kaynak: İHA