Konak'ta İkinci Bahar Evi'nin Temeli Atıldı

Halilrifat Paşa semtinde yaşlı ve Alzheimerlı hastaların gündüz bakımlarının yapılacağı Ziya-Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İkinci Bahar Evi’nin temelleri törenle atıldı.

Konak'ta İkinci Bahar Evi'nin Temeli Atıldı
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, Halilrifat Paşa semtine 39 yıl sonra devlet elinin değdiğini belirterek, ikinci bakım merkezinin İçelli semtine yapılacağı müjdesini verdi. Bölgede yaşayan vatandaşların büyük ilgi gösterdiği temel atma törenine; CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven, Mehmet Ali Susam, İzmir eski milletvekili Güler Aslan, Belediye meclis üyeleri, Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Uzm. Dr. Aysel Gürsoy, İzmir’i Sevenler Derneği Başkanı Sancar Maruflu, Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Dönem Sözcüsü Şener Anadol, Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay, Konak Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Ayten Şenol, Türkiye Muhtarlar Birliği İzmir Başkanı ve Mithatpaşa Muhtarı Hasan Baykal, Akın Simav Mahalle Muhtarı Hatice Gazezoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve semt sakinleri katıldı.

Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, yaşlı ve alzheimerlı hastaların gündüz bakımını üstlenecek merkezin inşaatının sekiz ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp hizmete açılacağını söyledi.

Başkan Tartan, merkezin yapımında yardımseverliği ile bilinen Sıdıka Saadet Mirci’nin ekonomik olarak önemli bir destek sağladığını belirtti.

Sıdıka Saadet Mirci’nin daha önce de Konak Belediyesi’ne bağışladığı tarihi binanın semt merkezi olarak binlerce kadını meslek sahibi yaptığını anımsatan Başkan Tartan, Konak Belediyesi Ziya-Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İkinci Bahar Evi’nin yaşlı ve Alzheimerlı vatandaşların yaşam kalitesinin artıracağını söyledi.

Başkan Tartan, Alzheimer ve Geriatri Derneği ile işbirliğinde hareket edeceklerini ve merkeze gelenlerin Alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirileceğini, hasta olanların da ilaç tedavilerinin ve bakımlarının yapılacağını ifade etti.

39 yıl sonra, başta yol ve kaldırım çalışmaları olmak üzere ilk kez Halil Rıfat Paşa semtine Konak Belediyesi kanalıyla devlet elinin değdiğini hatırlatan Başkan Tartan şöyle konuştu: "Bu bölgeye yıllardır yatırım yapılmamış, şimdi biz sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini veriyoruz. Bir milyon TL değerinde bir yatırım gerçekleştiriyoruz. İkinci yaşlı gündüz bakım evini de İçelli semtine yapacağız. Hızlı bir şekilde bu merkezlerin sayısını artıracağız ve zincir haline getireceğiz.

Türkiye’de bir ilk olacak. Merkezde Aile Hekimliği hizmeti de verilecek. Merkezin finansmanına katkıda bulunan Sıdıka Sadet Mirci’ye ikinci bağışı için de teşekkür ediyorum. Sıdıka Saadet Mirci teyzemiz tam bir Atatürk kadını. Allah ona uzun ömürler versin. Katkıları çok büyük." Başkan Tartan, yaşlıların konforu için her ayrıntının düşünüldüğü merkezin yararları hakkında da konuştu: "Yaşlılarımızın konforu ve bakımı için her şey olacak. Onları ikinci baharlarında mutlu etmek ve yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Burada adeta bebek gibi bakımları yapılacak. Ayrıca bu merkez sayesinde aile büyüklerine bakmak zorunda olan vatandaşlarımızın da gündüz işlerini yapabilmelerine ve kendilerine zaman ayırabilmelerine fırsat tanımış olacağız . Evden hastasını hiç çıkaramayacak durumda olan vatandaşlar ise merkezden evde bakım hizmeti alabilecek. Kişinin tek basına yetersiz kaldığı durumlarda yaşlılara evde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yaşam ortamlarının iyileştirilmesi sağlanacak.

Günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olunması amacıyla sunulan sosyal, fiziksel ve psikolojik destek verilecek. Sağlık ekipleri, hastalara evde tansiyon ölçme, iğne yapma, alt değiştirme gibi durumlarda yardımcı olacak." Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Sıdıka Saadet Mirci, idealist ve örnek başkan olarak nitelendirdiği Başkan Tartan’ı gönderdiği mesajla kutladı. Mirci mesajında, “Görev aşkı ve sorumluluğu ile İzmir’e ebedi eserler kazandırdığınız için sizi kutluyorum. Bugün bunlara bir yenisini daha eklemek üzere temel atıyorsunuz. İnanıyorum çok dua alacaksınız. Ne mutlu size ve İzmirlilere. Yolunuz açık, şansınız bol olsun” dedi.

Her katı 180 metrekare olmak üzere toplam bin 260 metrekare alanda hizmet verecek merkezde hasta ve yaşlı vatandaşların konforu ve sağlığı için her şey düşünüldü. İhtiyaç olduğu durumlarda merkeze gelenlerin muayenesinin yapılması için revir, gerektiğinde Alzheimerlı hastaların altlarının değiştirilip, temizliklerinin yapılması amacıyla bir de özel bakım odası da yer alacak .
Kaynak: İHA