Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu'dan Açıklama

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, hedeflerinin, çay sezonunu 650 bin ton yaş çay ile kapatmak olduğunu söyledi.

Sütlüoğlu, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Makedonya'ya gittiğini anımsatarak, ''Makedonya'da bulunduğumuz sırada, çayımızı bu ülkeye satmak için çalışmalar yaptık. Bazı ön anlaşmalar imzaladık. Makedonya'ya çay verecek bir altyapıyı da oluşturmaya çalışıyoruz. Güneydoğu vilayetlerimizde olduğu gibi, Balkan ülkelerinde de genelilikle Seylan çayı tercih ediliyor. Buralarda da sağlıklı Türk çayının içilmesi adına çalışmalar yapıyoruz. Çayımızı Balkanlarda damak tadı haline getirmek istiyoruz'' dedi.

Birinci sürgünde 218 bin ton, ikinci sürgünde 242 bin ton, üçüncü sürgünde ise 142 bin ton olmak üzere toplam 602 bin ton civarında yaş çay satın aldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, ''Hedefimiz, çay sezonunu 650 bin ton ile kapatmaktır. Aldığımız çaylara karşılık 129 bin ton kuru çay stokumuz var. Bu stoklarımızdan 66 bin tonunu sattık'' diye konuştu.

Sütlüoğlu, üreticilerden aldıkları çayın bedelini ödeme konusunda çok hassas davrandıklarını belirterek, ''Üreticilerimize toplamda 466 milyon lira ödeme yaptık. Üçüncü sürgün alımlara devam ediyoruz. Günlük 6 bin 500 ton civarında yaş çay alımı gerçekleştiriyoruz. Üçüncü sürgün döneminde hedefimiz 200 bin ton civarında çay almak. Bu miktarın biraz üzerine çıkacağımızı tahmin ediyoruz. Fabrikalarımızın tamamı tüm hızıyla çalışmaktadır'' dedi.

-ÇAYKUR'un özelleştirilmesi konusu-

ÇAYKUR'un özelleştirilmesinin gündemde olmadığını vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

''Böyle bir çalışma yok. Bu fikirleri söyleyen açısından, sektör açısından saygıyla karşılanması gereken fikirlerdir. Çay ve çayın geleceği ile ilgili kendi düşüncelerini ve duygularını arkadaşlar dile getirmişlerdir. Özel sektörün son iki yıldır uyguladığı politikalar üreticiyi son derece üzmüştür. Düşük çay almaları ve uzun vadede ödeme politikaları ÇAYKUR'un bölge için ve sektör için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. ÇAYKUR'un olmaması halinde üreticilerimizin ve bölgemizin ağır mağduriyetler yaşayacağı gerçeğini ortaya koymuştur.''

Sütlüoğlu, Rize'ye güzel bir eser kazandıracaklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Çok güzel bir paketleme fabrikası olacak. Aynı zamanda bir ziyaret yeri ve turizm açısından önemli bir merkez olacak. Turistlerin orada oturup çay içecekleri, dinlenebilecekleri ve çay satın alabilecekleri bir yapıyı gerçekleştireceğiz. Proje çalışmalarını sürdürüyoruz. Rize'nin marka değerini artıracak yeni bir tesisi İyidere ilçesinde hayata geçireceğiz.''

Muhabir: Fikret Delal / Tuğba Yardımcı Mısır
Kaynak: AA