Meclis’te ‘Zabıta’ Gerilimi

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde zabıtaların seyyar satıcılara yönelik müdahalesi, meclis üyelerini karşı karşıya getirirken, gergin anlar yaşanmasına neden oldu.

Meclis’te ‘Zabıta’ Gerilimi
Büyükşehir Belediye Meclisi, ‘2012 Yılı Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın birinci oturumunu gerçekleştirdi. Meclis Toplantı Salonu’ndaki oturuma; Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz başkanlık yaptı. Söz konusu toplantıda gündem dışı söz alarak kürsüye çıkan Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer, Zabıta Teşkilatı’nın kuruluşunun 186. yıldönümünün, Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da çeşitli etkinliklerle kutlandığına dikkat çekerek, görevlerini en iyi şekilde yerine getirirken, daha duyarlı bir hizmet anlayışı ortaya koymaları temennisinde bulundu.

Özer, bugün Ziyapaşa Bulvarı’nda ‘kaldırım işgali’nin had safhaya ulaştığına dikkat çekerek, bu tablonun kendilerini üzdüğünü vurguladı. AK Partili Meclis Üyesi Levent Özveren’in, geçtiğimiz hafta perşembe günü kendisini arayarak, “Çabuk Kuruköprü’ye gel” dediğini aktaran Özer, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Oraya gittiğimde çok acı bir tablo ile karşılaştım. Zabıtalar, dikenli incir satan esnafı adeta Cüneyt Arkın’ın filmlerindeki gibi karate yapar gibi yerle bir ettiği gördüm. Sayın Başkanım, elbette ki yasaları uygulamak zorundayız. Ama bu şekilde değil. Dükkanın içine girip, onu dışarı çıkartıp da dövme yetkisine sahip mi zabıta? Değil. Böyle bir görevi de yok. Zabıta bir bütünlük ve kolej havası içinde değil. Üzülerek söylüyorum ki, zabıta bölünmüş durumda.”

Özer’in ardından kürsüye çıkan MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Asaf Uslu, bugün yaşanan ve ortaya çıkan tabloda sadece zabıtaların sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu, suçun sadece zabıtadaymış gibi gösterilmesinin de bir başka yanlış yaklaşım olarak öne çıktığı yorumunda bulundu. Uslu, “Burada zabıtaya emir veren ve tüm sorumluluğu elinde bulunduran da belediye başkanıdır. Sorumluluğun sadece zabıta yüklenilmemesi gerek” ifadesini kullanarak, Bekir Sıtkı Özer’e karşılık verdi. Özer, Aldırmaz’ı savunan bir yaklaşım ortaya koyunca, ikili arasında tartışma yaşandı.

Söz konusu tartışmaya diğer meclis üyeleri de katılınca tansiyon yükseldi. Araya giren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, tartışmanın büyümesine izin vermeyerek, konu hakkında gerekenin yapılacağının sözünü verdi. Aynı tartışma bu kez, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nın bitimindeki D-400 Karayolu’na Mehmet Selahattin Çolak isminin verilmesine yönelik teklifin görüşülmesi esnasında yaşandı. Uslu, bu kez bir başka CHP’li Meclis Üyesi Hüsnü Karadeli ile tartıştı. İkili arasındaki tartışma, her iki tarafın da sağduyusu ile büyümeden önlendi .
Kaynak: İHA