Organik Üzümler Tezgahlarda Yerini Aldı

Araban ilçesinde üzüm bağlarında yetiştirilen doğal organik üzümlerin tezgahlarda yerini aldığı bildirildi.

Organik Üzümler Tezgahlarda Yerini Aldı
Araban ilçesinde doğal organik üzüm yetiştirilen bölgelerde üzüm bağlarını gezip incelemelerde bulunan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, yaptığı açıklamada,“Araban’da yöre halkı uzun yıllar ara verdikten sonra yeniden doğal ve organik bağcılığa önem vermeye başladı.

Üzüm çok eskiden beri şifa kaynağı bir besin olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Yaraları iyi edici, saçların gürleşip parlak olması için üzüm asmasının suyunun kullanışı, boğaz ağrısı için incir, badem yağı ile karıştırılması gibi uygulamalar çok eskiden beri yapılan tedavi yöntemleridir.

Yapılan araştırmalara göre üzüm, aspirin gibi kanı sulandırdığı ve böylelikle koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu, içerisinde bulundurduğu amine asitler, B vitaminleri, mineraller, potasyum, magnezyum ve demir ile bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirir. Akşamları bir salkım üzüm yiyin. Sağlıksız besinlerle beslenme ve çevresel faktörler insan vücudunda hücrelerin yaşlanmasına, kanserli hücrelerin artmasına neden oluyor. Serbest radikallerin oluşumunun engellenmesinde üzümün yüksek oranda etkili olduğu belirtilmektedir. Ramazan ayında uzmanların önerisi sahur için 1 salkım üzüm yanına 2 dilim peynir ve 2 dilim ekmek veya 1 dilim pide hem doyurucu hem de kaliteli bir öğün yemenize yardımcı olur. Üzümsü meyveler besin değeri bakımından yüksek değerde yüksek oranda mineral maddeler ve vitaminler içerir. Az miktarda A,B,C vitaminleri ve diyet için lifli yapıları büyük değere sahiptir” dedi.

Arabanlı çiftçilerden Gümüşpınar Köyü Muhtarı İbrahim Özkan da, aradan geçen uzun yıllardan sonra yeniden kaliteli üzüm bağları oluşturulduğunu ifade ederken, şunları söyledi: ”Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden birisi olan Araban Ovası’nda ve dağlık bölgelerindeki üzüm bağcılığına uygun olan bölgelerde yetiştirmeye başladığımız üzüm bağlarında tamamen doğal ve organik üzüm yetiştirmeye başladık. Yetiştirdiğimiz doğal ve organik üzümler bu yıl Ramazan ayında tezgahlarda yerini aldı” .
Kaynak: İHA