Çeyizlik Yünler Dicle’de Yıkanıyor

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde, evlenecek çiftlerin çeyizlerinde yer alan yatak, yorgan ve yastıklarda kullanılan yünler, asırlardır devam eden geleneğe bağlı olarak Dicle Nehri'nde yıkanıyor.

Antik Kent Hasankeyf ve çevre köylerde yaşayanlar, her evde suyun bulunmadığı dönemde yapılan yün yıkama adetini, teknolojinin ilerlemesine rağmen sürdürüyor. Sabahın erken saatlerinde evlenecek gelin adayının çeyizinde yer alacak yatak, yorgan ve yastık yapımında kullanılacak yünleri alan kadınlar, bunları Dicle Nehri'nde yıkıyor.Kadınlar, kırk dereceyi aşan sıcaklıkta yün yıkarken, çocuklar ise Dicle’nin soğuk ve berrak suyunda yüzerek serinliyor. Suyun akması nedeniyle yünlerin daha iyi temizlendiğini belirten kadınlar, yıllardan bu yana çeyizlik yünlerin nehirde yıkandığını, bu geleneğin asırlardır sürdürüldüğünü belirtiyor.Gelininin çeyizinde kullanılacak yünleri temizlemek için gelinin annesi ile Dicle’ye gelen Cemile Örük, hazır almak yerine, yünden kendilerinin yaptığı yatak, yastık ve yorganları kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

Evlenecek her gelin adayının çeyizinde yer alacak yatak, yorgan ve yastık yünlerinin bu şekilde derede yıkandığına dikkati çeken Ürek, "Yünleri temizlememizin ardından bunları güneşe serip güzelce kurutuyoruz. Kurutulan yünleri yatak, yastık, yorgan ve minderlere dolduruyoruz. Hazırlanan çeyizleri de gelinin evine yerleştiriyoruz." dedi.

Antik kente gezi amacıyla gelen turistler de Dicle kıyısındaki gezide rastladıkları yün yıkayan kadınlarla sohbet edip çalışmalarını ilgiyle izliyor. Kadınlar, günde 10 ile 15 kilo arasında yün yıkıyor.