Fbı'dan Watergate Skandalıyla İlgili Yeni Belgeler

1972 yılında ABD şok bir olayla uyandı.

Demokratik Ulusal Komitesi’nin ofislerinde, üzerlerinde dinleme cihazları ve bazı hassas elektronik aletlerle 5 kişi kıskıvrak yakalandı. Bu 5 kişi arasında dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’un güvenlik görevlilerinden eski CIA ajanı Jim Mccord da vardı.

Bu şoke edici olayın hemen ardından, Washington Post gazetesinden 2 araştırmacı gazeteci 2 yıl boyunca Watergate olayıyla ilgili düzinelerce haber ve araştırma yazıları yazdı. 1974 yılına gelindiğinde, artan kamuoyu baskısı nedeniyle ABD Başkanı Richard Nixon başkanlıktan istifa etmek zorunda kaldı.

Washington Post muhabirleri Woodward ve Bernstein Amerikan gazetecilik tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmayı başarırken, tüm bu yıllar boyunca FBI’daki kaynaklarının ismini hiç bir zaman açıklamadı. O günden bu yana gazetecilerin kaynaklarının kim olduğu Amerikan medyası ve siyasi çevrelerinde hep bir muamma olarak kaldı. Hatta bu kaynağın hayali bir kahraman olduğu bile iddia edildi.

2005 yılında, Fanity Magazine adlı haber dergisi, adı ‘Derin Gırtlak’a (Deep Throat) çıkan FBI görevlisinin Mark Felt olduğunu duyurdu. Felt, derginin iddialarını doğruladı ve Washington Post muhabirlerinin kaynağının kendisi olduğunu doğruladı.

Ancak aynı yıl piyasaya çıkan kitabında dönemin FBI Direktörü olan L.Patrik Gray, Washington Post muhabirlerinin kaynağının tek bir kişiden ibaret olmadığını, ‘Derin Gırtlak’ın FBI içinde söz konusu süreci sızdırmak isteyen bir ekip olduğunu iddia etti. Gray ayrıca, Felt’in asıl motivasyonunun kendi yerini almak olduğunu iddia etti. Watergate Skandalı dolayısıyla savcılara ifade veren Gray ayrıca, Nixon yönetiminin Watergate olayından haberdar olduğunu ve Felt’in işine son vermesini Nixon’un yakın adamı olan Başsavcı Richard G. Kleindienst olduğunu iddia etti.

Kleindenst FBI’ın konuyla ilgili belgelerini yok etmek suçundan yargılandı ve suçlu bulundu.

Woodward ve Bernstein tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve daha sonra sinemaya da aktarılan araştırmacı gazeteciliğin en iyi örneklerinden biri sayılan ‘Başkan’ın Bütün Adamları’ adlı kitaplarında bu olayı tüm çıplaklığıyla anlattı. Ancak kaynaklarının kim olduğu hep tartışmalı bir konu olarak yerini korudu.

Geçen Perşembe günü FBI, Watergate Skandalıyla ilgili Mark Felt’in şahsi belgelerini de içeren binlerce sayfalık dökümanı yayınladı. Söz konusu belgelerde, FBI’ın dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’un ve adamlarının FBI’ın Watergate Skandalı ile araştırmasını engellemek için neler yaptığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

FBI belgelerinin sunulduğu raporun 4. sayfasında, "Başsavcı Mitchell ve Kleindienst FBI’ın araştırmasını engellemeye ve/veya sınırlandırmaya hizmet etmişlerdir. Beyaz Saray’dan John W. Dean ve Jeb S. Magruder de kasıtlı olarak FBI’ın yasal hakkı olan araştırmasını yanlış yönlendirmeye ve engellemeye çalışmışlardır." ifadeleri geçiyor.

FBI’ın yayınladığı Watergate Belgeleri arasında en çok yer tutan belgeler ise adı Derin Gırtlağa çıkmış olan Mark Felt’le ilgili. 1941-1978 yılları arasına gerçekleştirdiği başarılı operasyonların yanı sıra Felt’in 1956 yılında yaptığı bir araştırmayla bağlantılı yaşadığı tehdit olayını anlatan dosyaya da yer verilmiş .