Konya Ovası’nda İlk Buğday Hasat Edildi

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda yılın ilk mahsul buğdayının kilosu, Konya Ticaret Borsası'nda (KTB) 4,6 TL’den satıldı.

Konya Ovası’nda İlk Buğday Hasat Edildi
Konya'da 2012 yılının ilk mahsul buğday satışı, KTB’de düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Yılın ilk buğdayı kilosu açık artırma nedeniyle değerinin üstünde bir fiyatla 4,6 TL’ye satılırken, tüccara ve ürünü satan çiftçiye hediyeler verildi.

Hasat döneminin çiftçi için hayati önem taşıdığını belirten KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, ilk mahsul buğdayı getiren Güneysınır ilçesinden Ali Emir ile ürünü değerinin üstünde bir fiyatla satın alan Bayram Akan’ı tebrik etti. Hasadın doğru teknikler kullanılarak kaldırılmasının, bu sene ve gelecek yıl üretilecek ürünün kalitesinde önemli etkiler oluşturacağını kaydeden Kaleli, “Büyük emek ve masrafla üretmiş olduğunuz hububatın, tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle, zamanında hasat edilmesi, hububat ambarı olan Konya İli için çok büyük önem arz etmektedir. Konya ilinde yüzde 1’lik dane kaybının ülke ekonomisine zararı yaklaşık 15 milyon TL olmaktadır. Anız yakılmasına meydan vermemek, dane ve sap kayıplarını azaltmak için hububatın durumuna göre uygun dane nemi, uygun hız, devir ve yükseklik ile zamanında biçilmesinin sağlanması için üreticilerimize büyük görev düşmektedir” dedi.

2012 yılının ilk buğdayını KTB’ye getirmekten mutlu olduğunu belirten çiftçi Ali Emir ise, “KTB’nin kaliteli buğday yetiştiriciliği ile ilgili çalışmaları bizlere çok faydalı oldu. Bu sene özellikle süne ile mücadelede önemli mesafeler aldık. Artık kaliteli buğday üreterek daha çok kazanmaktayız. Geçen yıla göre yüzde 20 düşen verimi, daha kaliteli ürün üreterek telafi etmeye çalıştık” dedi.

Kaynak: İHA