Saimbeyli’deki HES'e Yürütmeyi Durdurma Kararı

Adana 2. İdare Mahkemesi, Saimbeyli ilçesinin Kızılağaç köyünde kurulması planlanan hidroelektrik santralle (HES) ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Saimbeyli’deki HES'e Yürütmeyi Durdurma Kararı
Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği ( ÇETKO ) , Adana Ziraat Mühendisleri Odası , Kızılağaç Civar Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği ve 3 köy sakini ' lisans iptali ' ve ' ÇED gerekli değildir ' kararının iptali için 4 dava açtı . Adana 2 . İdare Mahkemesi 2011 / 2230 E . sayı ile görülen " ÇED gerekli değildir kararının iptaline " ilişkin dava dilekçesinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi .

Davanın avukatı ve Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı İsmail Hakkı Atal , yaptığı yazılı açıklamada kararı , " Toroslar ' da ilk HES zaferi " olarak değerlendirdi

Hükümetin Çevresel Etki Değerlendirme ( ÇED ) yönetmeliğinde yaptığı son değişiklikle 25 megavata kadar olan santrallerin düzenlemenin dışında bırakıldığını belirten Atal , böylece ÇED sürecine tabi olmaksızın 25 megavata kadar olan her türlü HES projesine idarenin takdir hakkına bağlı olarak onay verilebildiğini söyledi

Davaya konu HES projesinin de 2 , 14 megavat olması nedeniyle ÇED ' e gerek duyulmadan tüm lisans ve izinlerin verildiğini hatırlatan Atal , " Karadeniz ' de 2 bin , Toroslar ' da yüzlerce HES ' in yapılmak istenildiği bugünlerde alınan kararın özellikle bölgede bir ilktir . Bu sebeple Doğu Akdeniz Bölgesi ' nde toprağına , suyuna çocuklarının yaşam alanına sahip çıkmak isteyen bölge halkına bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum " dedi .

Saimbeyli ve Tufanbeyli ' nde 30 civarında HES planlandığını aktaran İsmail Hakkı Atal , deneyimlerini Doğu Akdeniz ' de HES ' lerle ilgili dava açmak isteyen vatandaşlarla paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti .

Kaynak: İHA