Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, HES İnşaatlarında Yaşanan Kazalara Dikkat Çekti

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, en son Giresun Dereli ilçesinde Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında meydana gelen toprak kaymasında 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1 kişinin de yaralandığını hatırlatarak HES inşaatlarında yaşanan kazalara dikkat çekti.

Yaşatma Girişimi üyeleri, Türkiye genelinde yapımı süren HES’lerde son 5 ay içerisinde meydana gelen kaza ve su taşkınlarında 40'ın üzerinde insanın yaşamını yitirdiğini ya da kaybolduğunu belirtti.

HES’lerde çalışan işçiler ve HES inşaat alanı çevresinde yaşayan insanların büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldığını belirten Yaşatma Girişimi, HES’lerde çalıştırılan insanların her türlü iş güvenliği ve sosyal güvenceden yoksun olduğunu iddia etti.Doğaya verilen zararın ise daha ağır olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Acil kamulaştırma adı altında Dicle Nehri'nin bereketli havzasında yaşayan insanların evleri ve tarlaları cüzi miktardaki parayla ellerinden alınıyor. İnsanlar rızaları dışından yerlerinden ediliyor. 12 bin yıllık insanlık tarihi ve mirası sular altında bırakılıyor. Ekolojik yıkım yaşanıyor. Bu sebeplerle hükümeti zarardan başka bir şey vermeyen bu HES sevdasından bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz.”