Güney Kore’nin Seçim Öncesi Farklı Kampanyaları

Güney Kore halkı, 11 Nisan genel seçimlerine gün sayarken, meydanlar farklı seçim kampanyalarına sahne oluyor.

Güney Kore’de 4 senede bir gerçekleşen genel seçimlerin 19.'su çarşamba günü yapılacak. Güney Kore’deki seçim kampanyaları ve stratejileri farklılık gösterebiliyor. Parti genel başkanları istisnalar haricinde seçim bölgelerini tek tek gezmek yerine kendi aday olduğu bölgede miting düzenliyor. İdeoloji olarak bir birine yakın partiler birleşmek yerine, kendi aralarında anlaşarak, bir çok bölgede karşılıklı aday göstermiyorlar.

Bazı partiler ise partiden ayrılan vekillerinin seçim bölgelerinden başka aday göstermeyerek, oyların bölünmesini engelliyor. Güney Kore’de göze çarpan en ilginç seçim kampanyası ise yollarda yapılan dans gösterileri. Her adayın kendine has dans grubu seçim bölgesindeki çeşitli yerlerde belli aralıklarla dans ederek halktan oy istiyor. Adayları yakinen tanıyan profesörler, işçiler, öğrenciler, çiftçiler, esnaflar da seçim kampanyası esnasında mikrofonu alarak aday hakkındaki görüşlerini dile getiriyor. Ayrıca adayların siyasi geçmişleri ile alakalı videolar belli aralıklarla izletiliyor.Milletvekili adayları ise dans grubu üyelerinden farklı giyinmiyor.

Kimin tezavuratçı kimin aday olduğu anlaşılmıyor. Seçim konuşması yapmak için seçim arabasına çıkan adaylar, daha çok rakiplerini eleştirmekten öte sistemin veya karşısına aldığı partilerin fikir yapılarını hukuken ispatlanmış olaylarla eleştiriyor. Kişisel eleştiriler Kore toplumunda hoş karşılanmamasından olsa gerek, seçim konuşmasında rakibe karşı direkt eleştiri yapılmıyor. Konuşmalar dışında adaylar genelde pazarda veya çarşıda ensafı tek tek gezerek onlarlar bir araya gelmeye çalışıyor.