Yeşilay: Bu Gece Sigaraya Bağlı Hastalıklar Yüzünden 328 Kişi Ölecek

Türkiye’nin en büyük derdinin 'bağımlılık'lar olduğunu belirten Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, bu gece Türkiye’de 328 kişinin sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden öleceğini söyledi.

Balcı, “Devlet; Efes Pilsen Spor Okulu, Spor Toto Ligi gibi isimler vererek, şans oyunları oynatarak sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılıklara çanak tutuyor.” eleştirisinde bulunu. Yeşilay Cemiyeti, Kadın Kolları’nın oluşumu dolayısıyla bir toplantı düzenledi.

Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen toplantıda sigara başta olmak üzere çeşitli bağımlılık türlerinden korunma yöntemleri görüşüldü. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, burada yaptığı konuşmada, “Yeşilay Cemiyeti, işgal döneminde alkolle mücadele için kurulmuş bir kurumdur. Bugün Türkiye’nin ve dünyanın en büyük derdi; bağımlılıklardır. Günümüz şartlarında sigara başta olmak üzere alkol ve uyuşturucu bağımlılığı giderek daha da artmaktadır. Hepimiz karşılaşıyoruz. Yolda uyuşturucu bağımlısı insanlar camımıza dikiliyorlar. Bunlara nefretle bakmıyoruz tabii ki.” ifadelerini kullandı. Sokaklardaki bu bağımlı insanların çoğunun parçalanmış aile çocukları olduğunu anlatan Balcı, “Hiçbiri doğuştan bağımlı değiller. Bunların çoğu aile çocukları, yetim, öksüz çocukları. Merkezleri geziyoruz. Maalesef 13-14 yaşında çocuklar görüyoruz. Bunlar bizim çocuklarımız. Her çocuk gibi masum doğdular. Her türlü madde bağımlısının mağdur ve mazlum olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Unutulmaya yüz tutmuş Yeşilay Cemiyeti’nin tekrar yükselişe geçtiğini aktaran Balcı, bağımlılıklara karşı mücadelede 100 temsilcilik ve 23 şubeleriyle ülke çapında atağa kalktıklarını belirtti.

İstanbul İl Genel Meclisi’nin büyük desteğini aldıklarını anlatan Balcı, hükümetin 2009 yılından itibaren kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirmesinin meyvelerini vermeye başladığını ve bu durumu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

"Devlete para kazandırmak uğruna hepimizi bağımlı yapmaya uğraşan insanlar var." diyen Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Balcı, şöyle devam etti:

"Devletin bu kadar propagandaya çanak tutmasına hatta birçok bağımlılığa kapı açan şans oyunlarına yönlendirmesine karşın, bu insanların madde bağımlısı olmasının insanlara karşı düşman olan uluslararası sermayenin ve sonra da devletin mağduru olduklarını düşünüyoruz. 11 dalda şans oyunları oynatan devletin bu kurumların bizzat kendileriyle de mücadele ediyoruz. Çocuklarımızın gittiği okullara Efes Pilsen Spor Okulu dedirten, çocuklarımızın ilgilendiği bir spora Spor Toto adını verenler Sibirya’dan gelmediler. Devlete para kazandırmak uğruna hepimizi bağımlı yapmaya uğraşan insanlar var. Bizim amacımız her kamu veya özel kuruluşta Yeşilay temsilcisi bulundurmak. Ne kadar çok Yeşilay’ın söylemleri, eğitim materyalleri dağıtan insan sayısı ne kadar çoğalırsa o kadar sağlıklı toplum oluruz. Herkes bize şunu soruyor: Niye alkolle ilgili bir kanun çıkaramıyor Türkiye? Türkiye’de alkolle mücadele eden tüm kuruluşları bir araya getiriyoruz. Bir dizi bakanlığı ve kamu kurumlarını da içine alan bir zeminden bahsediyoruz. Bu zemini hemen uluslararasına taşıyacağız. Dünyanın her tarafında bizim gibi kuruluşlarla partner sözleşmelikler imzalayacağız. BM nezdinde alkol kontrol çerçeve sözleşmesi imzalayacağız. Yeşilay dostluk grupları kuracağız. "