Gazipaşa'da Açık Alan Muz Bahçelerinde Son Hasatlar Yapılıyor

Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden Gazipaşa ilçesinde açık alan muz bahçelerinde son hasatlar yapılıyor.

Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 5 köyde muz üretimi yapıldığını bildirdi. Gazipaşa'da 11 bin dekarı açık alan, bin dekarı da sera olmak üzere toplam 12 bin dekar alanda muz üretimi yapıldığını anlatan Aslan, üreticilerin açık alanlardaki son hasatlarına başladıklarını kaydetti.

Bu yıl 50 bin ton rekolte beklediklerini ifade eden Aslan, muz üretiminin istihdama katkısına da işaret etti.

Muz bahçesinde bahar bakımı yapan çiftçi Süleyman Yılmaz, son yağan kar ve dolunun muzda zarara neden olduğunu ve kaliteyi düşürdüğünü vurguladı. Bölgede özellikle sulama suyunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Yılmaz, kilometrelerce öteden motopomplar aracılığıyla su taşıdıklarını, bunun da elektrik giderlerini artırdığını söyledi.

Yılmaz, Gökçeler Barajı'nın hizmete girmesiyle bu sıkıntıdan kurtulacaklarını dile getirdi.

Muzkent Köyü Muhtarı Süleyman Yılmaz da köy halkının yüzde 80'inin muz üretimi yaptığını bildirdi. Muz bahçelerinde son hasatların yapıldığını ve bahçelerin bahar bakımına alındığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Muz üretimi çok masraflı bir iş. Bir dönüm muz bahçesine bahar bakımı, sulaması, gübresi ve diğer masrafları yıllık 3-4 bin lira. Elde ettiğimiz gelir ise 4-5 bin lira civarında oluyor. Muz üretiminin en önemli faktörü su. Muz 12 ay su isteyen bir meyve. Muzun suyunu haftalık alması lazım. Şu anda dört gözle Gökçeler Barajı'nın hayata geçmesini bekliyoruz. Baraj suyu gelse muzu kışın da sulayacağız ve üretim ile verimde artış olacak.' '