Doğu Marmara İlleri EMİTT 2012'ye Marka Koordinasyonuyla Katılacak

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Dünya'nın en büyük turizm fuarları arasında gösterilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyehat Fuarı'na (EMITT ) 2011 yılında olduğu gibi sorumluluk alanında yer alan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illeriyle ortak temada katılacak.

Doğu Marmara İlleri EMİTT 2012'ye Marka Koordinasyonuyla Katılacak
16. TÜYAP Beylikdüzü Fuar alanında 9-12 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan EMITT 2012'de MARKA'nın hedefi bölgenin turizm potansiyellerinin tanıtılması olacak. MARKA için; ürünlerin geliştirilmesi, yerel markalaşmanın sağlanması ve tanıtımı ile çeşitlendirme yoluyla turizmin gelişmesi stratejilerinin hayata geçirilmesinde EMITT fuarına katılım önemli yer tutuyor. Bu sebeple ajansın kapsamındaki 5 ilin ileri gelenlerinden oluşan Doğu Marmara Kalkınma Kurulu ortak bir kararla fuara geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da birlikte katılma kararı aldı.EMITT fuarı süresince bölge illeri ve destinasyonları, kendi barındırdığı somut olmayan değerleriyle, illerin önde gelen kültür ve sanat ekipleri, yöresel değerlerini etkinliklerde tanıtacaklar. Fuar açılışını takiben 8A numaralı Doğu Marmara ve Batı Karadeniz salonu açılışı 9 Şubat günü saat 12.30'da bölge yöneticilerinin ve kanaat önderlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek.

Açılışta, Gebze Mehteran Bölüğü, Sakarya Balkan ve Kafkas Halk Dansları Topluluğu sahne alacak.Halka açık olan hafta sonu ise; Kocaeli'nden Kartepe Anadolu Ateşi, Ahmet Taşçıyağlı güreş gösterisi, Başiskele Halk Oyunları ekibi, Bolu'dan Halk Dansları Gösterisi, Düzce'den Karadeniz Halk Dansları ve Dadalı Köyü Kına Gecesi, Sakarya'dan Kaynarca Müzik Topluluğu, Hendek ve Taraklı Halk Oyunları ekibi, Yalova'dan Anadolu Kadın Kıyafetleri Gösterisi ile Halk Dansları gösterileri yer alacak. Ayrıca, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu ekipleri de benzer temalarda Doğu Marmara ve Batı Karadeniz destinasyonunun tanıtımında yer alacak.Fuarın 2. Günü 8A numaralı salonda Doğu Marmara ve Batı Karadeniz'de görev yapan turizm profesyonellerine yönelik olarak büyük çaplı bir kahvaltı organizasyonu yapılacak. Tüm seyahat acenteleri ile tur operatörlerinin davetli olduğu etkinlikte bölgedeki turizm sektörü ve potansiyellerinin tanıtımında işbirliği olanakları ortaya çıkarılacak. Yerel yönetimlerin sektör ile kazan-kazan durumu oluşturmasına yönelik olarak düzenlenecek etkinlikle sektör profesyonellerinin desteklendiği mesajı verilecek.Fuarda bölgesel tanıtımı amaçlayan MARKA, üç aylık süreyle ajansın kapsadığı illerde gerçekleştirilen koordinasyon ve bilgilendirme toplantılarıyla EMITT 2012'ye hazır hale geldi. Genel Sekreter Erkan Ayan MARKA'nın turizme verdiği önemi şu sözlerle açıkladı;“Stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan Doğu Marmara bölgesi sadece Türkiye imalat sanayinin kümelendiği, ülke ekonomisini ve ihracatını sırtlayan, ARGE ve teknoloji üretiminde lider yapısının yanı sıra 53 turizm çeşidinin var olduğu yapısıyla ülkemizin ekonomik gelişmesi ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmasında önemli bir cazibe merkezi.”

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI'YLA İŞBİRLİĞİ

Bölgesel tanıtım için bölgesel bazlı katılıma önem veren MARKA, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Batı Karadeniz Kalkınma Birliği ile de EMITT 2012'de işbirliğine gitti. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinin yanı sıra Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu'da aynı salonda temsil edilecek. Her il, Kültür ve Turizm Müdürlükleri koordinasyonunda tüm ilçe ve beldeleri kapsayacak şekilde, ortak tema doğrultusunda katılım sağlayarak barındırdığı tüm turizm değerleri ve turizm profesyonellerini fuara taşıyor.

' MARKA TURİZMİ GÜÇLENDİRİYOR '

Son dönemde turizm konusunda büyük gelişme gösteren Doğu Marmara illerindeki yatırımları değerlendiren MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, “Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak görev ve yetkilerimiz çerçevesinde öncelikle bölgemizin önümüze koyduğu Bölge Planımızın alt eylem planı olan Marka Kent Stratejik Eylem Planını hazırladık. Bu planda, bölgemizde 53 farklı turizm çeşidinin talep gördüğünü ve etrafımızda 22 milyonluk bir nüfusun olduğunu gördük. 22 milyonluk kitleye yönelik olarak İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdik ve 5 il olarak EMITT fuarına ortak olarak katılım sağladık. Bölgeye gelen ciddi bir ölçülemeyen günübirlik turist varlığı biliniyor ' diye konuştu. ' Ajansımızın görevlerinden olan 'yatırım destek faaliyetleri' kapsamında ilgili tüm kesimlerle yapılan çalışmalar neticesinde 11 adet 5 yıldızlı, 11 adet 4 yıldızlı ve 8 tane 3 yıldızlı otel olmak üzere 300 milyon liralık turizm yatırımını çekmeyi başardık ' diyen Ayan şunları söyledi; “KOSGEB'le işbirliği ile gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimleri ile de turizm yatırımına yönelik hareketlilik oluşmaya başladı. Turizmde girişim yapmak isteyenleri uygulamalı girişimcilik eğitimlerine davet ediyoruz. Bunun yanı sıra markalaşmayı destekleyici olarak marka kent logo ve slogan yarışmaları organize etmekteyiz. Bu sayede, illerin özgün ve sembolik değerlerinin illerle özdeşleşmesi sağlanmaya çalışıyoruz. '

' ÖRNEK PROJE: DOĞU MARMARA MÜZELER AĞI '

Avrupa Birliği - Türkiye Kültürler Arası Diyalog Hibe Programı'nın Müzeler Bileşeni kapsamında; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda, Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli Müzeleri'nin katılımlarıyla oluşturulan “Doğu Marmara Müzeler Ağı” adına hazırlanan ve Yunanistan'dan Piraeus Bank Kültür Vakfı'nın da ortak olduğu “Arkeolojik Eserler ile Tarihsel Gerçeklik Arasında Bağın Yeniden Kurulması” isimli proje başarılı bulunarak hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında, Bitinya döneminden kalma ve bölgedeki müzelerde bulunan eserlerin karikatür kitapçıkları, kısa tanıtım filmleri ve broşürler eliyle bölge halkı ve bölgeyi ziyaret eden turistlere tanıtılması planlanıyor. Oluşturulan “Doğu Marmara Müzeler Ağı” vasıtasıyla müzelerimizde Bitinya'ya ilişkin bulunan tüm eserlerin hikayeleri ile beraber tanıtılması amaçlanıyor. Proje kapsamında, bünyesinde endüstriyel tarih üzerine 5 tematik müze bulunduran Piraeus Bank Kültür Vakfı tarafından koordine edilen müzeler ağı ile yakın ilişkiler kurularak, özellikle işbirliği ağı yönetimi konusunda karşılık bilgi alışverişinde bulunulması da planlanıyor. 2012 yılının Kasım Ayında başlaması planlanan projenin toplam bütçesi ise 84.492 Avro.
Kaynak: İHA