Yeşil Pasaport Alınmasındaki Zorluk, İş Adamlarını Sıkıntıya Sokuyor

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Keskinsoy, iş adamlarına yeşil pasaport verilmemesinin büyük sıkıntıya neden olduğunu söyledi.İş adamlarının yıllardır pasaport sorunu yaşadığına dikkat çeken Keskinsoy, durumu defalarca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na iletmelerine rağmen sorunu çözemediklerini kaydetti.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası 'nın Şubat ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Meclis üyelerinin büyük çoğunluğunun katıldığı toplantıda öne çıkan konu ise pasaport sorunu oldu. Yurt dışındaki fuarlara katılan, iş gezileri ve yabancı firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirerek ihracata katkıda bulunan iş adamları, toplantıda pasaport yüzünden büyük zaman harcadıklarını belirtti. Kendilerine yeşil pasaport verilmesi halinde istedikleri zaman yurt dışına çıkıp ticari ilişkiler kurmakta zorlanmayacaklarını dile getiren iş adamları, sorunun bugüne kadar çözülememesine ise bir anlam veremediklerini kaydetti.

Konuyla ilgili söz alan iş adamı Mustafa Kemal Demirbaş, 3.5 TL vergi alınması adına silah ruhsatının 1 günde çıkmasına rağmen pasaport için 4-5 gün beklemek zorunda kalındığını vurguladı. İhracatla ekonomiye katkı sağlayan iş adamlarının bu probleminin biran önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Demirbaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 'ndan konuya ilgi göstermesini istedi.

Şehirleri kuşatan uluslararası firmaların yerel esnaflara dükkan kapattırmaya devam ettiğine de dikkat çeken Demirbaş, “1961 'de giyim işine başladığım zaman Samsun 'un manifatura ve tuhafiye üzerine duayen isimleri vardı. Bunlar parası olmayanlara esnaflara borç para verirdi. Şimdi büyük şirketler, çarşılar kuruyor. Esnaflarımız zor durumda. Para aldığımız arkadaşlarımız birer birer dükkân kapatıyor. Giyim sektörü çok kötü duruma geldi. Bakkallarımız da zor durumda. Kentlerde kazanıp vergi vermeyen ulusal market zincirleri bakkallarımızı bitirdi. Bakkallar bize her zaman lazım. Avrupa-i bir hayat yaşıyoruz. Paran varsa al yoksa alma. Ama toplumumuzda dar gelirliler olduğunu da düşünmeliyiz. Buna çare bulmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Keskinsoy ise iş adamlarının pasaport probleminin kanayan bir yara olduğunu vurguladı. Keskinsoy, “Bu hükümet politikası mı bilmiyoruz ama bu sorun bir türlü çözülemedi. Bu bizim derdimiz. Oda olarak bu problemi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Zafer Çağlayan 'a ve ilgili kurumlara ilettik. Ama sonuçta bu sorunu hala konuşuyoruz. Çözüm noktasında bir ilerleme yok. Ötesine geçemiyoruz. Hâlbuki sürekli pasaport problemi yaşan bir iş adamı nasıl ihracat yapacak.” ifadelerini kullandı.

Keskinsoy, mobilya ve kerestecilerle birlikte geçen günlerde Almanya 'ya gerçekleştirdikleri iş gezisi sonrası 10 firmanın şirket kurup ortopedik yatak üretme kararı aldığını da sözlerine ekledi.