Uslu: Merve Kavakçı’ya İade-i İtibar, Demokratik İklime Katkı Sunar

AK Parti Çorum Milletvekili Meclis İdare Amiri Salim Uslu, 28 Şubat sürecinde başörtülü olduğu için yemin ettirilmeyen ve milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı’ya TBMM tarafından iade-i itibarda bulunulmasının demokratik iklime katkı sunacağını söyledi.

TBMM 'de basın mensuplarının sorularını cevaplayan Salim Uslu, Merve Kavakçı 'ya iade-i itibarda bulunulmasını, demokratik iklime katkı sunacak bir gelişme olarak bakacağını söyledi. Uslu, şunları söyledi: “Tutuklu vekillerin maaş ve özlük haklarından yararlanmasına dair görüşme açıldığında da başkanlık divanında böyle bir sürece katkı vermenin aynı zamanda demokratik iklime de katkı sunacağını bir yumuşamaya sebep olacağını düşünmüştüm. Merve Kavakçı için de aynı şeyleri düşünüyorum.”

Basın mensuplarının 'Maaş gündeme gelebilir mi?' sorusuna Uslu, “Bunun bir hukuki süreç olduğunu düşünüyorum. Ama çeşitli anayasa hukukçularının görüşlerine bakılırsa ve son başkanlık divanında esas aldığımız görüşlere göre Merve Kavakçı 'nın mazbatasını almış olması bütün milletvekili özlük haklarından yararlanmak için yeterli nedendir. Yemin etmiş olması koşulu sadece yasama faaliyetlerine katılmakla ilgili bir sınırlı durumdur. Onun ötesinde milletvekili mazbatasını alan her milletvekilinin özlük haklarından yani emeklilik hakkı, hak edilmiş ücretler, VIP 'ten yararlanması gibi ya da sosyal tesislerden yararlanması gibi bütün hakların geçerli olması ve kendisine iade edilmesi gerekir.” diye cevap verdi.

İade-i itibar için izlenecek yol konusunu değerlendiren Salim Uslu, “Kavakçı, daha önceki alınmış olan divan kararını yani son alınan divan kararını gerekçe göstererek Meclis Başkanlığı'na başvurur. Meclis Başkanlığı ve TBMM hukukçuları konuyu inceledikten sonra bu işin politik karar mı idari karar mı yoksa yargı kararı gerektiren bir durum mu olduğu ayrıca karar verilir. TBMM üyeliği özel bir statüdür. Burada milletvekilinin hukuki haklarını düzenleyen tabi ki içtüzük ve başkanlık divanıdır. Burada başkanlık divanının inisiyatif kullanabilmesi mümkün olabilir diye düşünüyorum.” dedi.

Fazilet Partisi (FP) 'nden İstanbul milletvekili seçilen Merve Kavakçı'ya, başörtülü olduğu gerekçesiyle Meclis 'te yemin ettirilmemişti. 28 Şubat 'ın ve FP 'nin kapatılma gerekçeleri arasına da giren Merve Kavakçı, daha sonra vatandaşlıktan çıkarılmıştı.