'Türkiye'nin Ab'ye Emin Adımlarla Yürümesi İçin Maraş'ın İadesi İstenebilir'

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili raporunun bugün görüşülmesinin, yarın da oylamaya sunulmasının beklendiği belirtildi.Raporda, Türkiye'nin AB'ye üyeliği için emin adımlarla yürümesi karşılığında Maraş’ın iadesinin yer aldığı ve doğrudan ticaretle ilgili ifadelerin bulunduğu öne sürüldü.

Rum Politis gazetesine göre raporda, “Türkiye 'nin jeostratejik öneminin ve üyelik müzakerelerindeki başlıkların açılmasına yönelik dinamiğin” kaydedilirken, nihai metnin bugün AP Dışişleri Komitesi 'nde ortaya konması bekleniyor. Gazete, taslağın yarınki oylamayla da kabul edilmesinin tahmin edildiğini belirtti.

“İki Başlığın Açılması İçin Hayat Öpücüğü... AP 'ın Raporu Türkiye Açısından Olumlu… Maraş 'la İlgili İfadeler” başlıklı habere göre, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten 'in kaleme aldığı raporda, “Maraş 'ın BM 'ye verilmesi ve buna paralel olarak herkes tarafından kabul gören bir yasal çerçeve içerisinde AB denetiminde (Mağusa) limanının doğrudan ticarete açılması” ifadeleri yer aldı. Raporda, “bugünkü koşullar ve Ortadoğu 'daki gelişmeler içerisinde Türkiye 'nin AB için jeostratejik önemine” de işaret edildiği aktarıldı.

Gazete, raporun “tartışılmaz bir şekilde dikkatli bir üslupla” Komisyon 'u, Güney Kıbrıs 'ın tek taraflı olarak bloke ettiği 23 ve 24. başlıkların açılmasına götürecek yolları incelemeye teşvik ettiğini de yazdı.