Romney'den İki Kritik Zafer

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Michigan ve Arizona'daki ön seçimlerde çok kritik iki zafere imza attı

Romney, seçim öncesi anketlere göre Arizona'da kazanması zaten bekleniyordu, ancak doğduğu yer ve babasının da bir zamanlar valilik yaptığı eyalet olmasına karşın Michigan'da eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum ile başabaş görünüyordu. Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Michigan eyaletinde Romney, yüzde 41, Santorum ise yüzde 38 oy aldı. Teksas milletvekili Ron Paul yüzde 12, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ise yüzde 7'de kaldı.

Meksika sınırındaki bir eyalet olan Arizona'da ise oyların yüzde 81'i sayılırken, Romney yüzde 47 ile rahat bir galibiyet elde etti. Onu Rick Santorum yüzde 27, Newt Gingrich yüzde 16 ve Ron Paul yüzde 8'le takip etti. Romney, bu iki eyaletteki zaferiyle, şu anki en büyük rakibi Rick Santorum'a önemli bir darbe indirirken, gelecek hafta 10 eyalette birden ön seçimlerin yapılacağı ''Süper Salı'' öncesinde de kritik bir ivme, enerji ve moral kazanmış oldu. Bu iki galibiyet, Romney'nin başkan adaylığı iddiasını iyice pekiştirecek gibi görünse de henüz Santorum'u safdışı bırakacak ''bitirici darbeyi'' vurmaya yetmeyeceği yorumları da yapılıyor. Tablonun, gelecek Salı günü 10 eyalette birden düzenlenecek kritik ön seçimlerden sonra daha net bir hal alması hayli muhtemel.

ABD'de bu yılki başkanlık seçimlerinde Obama'nın rakibi olabilmek için Cumhuriyetçi aday adaylarının ön seçimlerde toplam 1,114 delegenin desteğini toplaması gerekiyor. Amerikan haber ajansı The Associated Press'in hesaplamasına göre, Romney, Arizona'daki 29 delegenin tamamını elde etmeyi başararak delege sayısını 152'ye çıkardı. Onu en yakından takip eden isim olan Santorum'un 72 delegesi bulunurken, Gingrich 32, Paul ise 19 delegeye sahip. Michigan'ın 30 delegesi ise, orantılı olarak adaylara dağıtılacak. Seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin adayının kim olacağı, Ağustos ayında Florida eyaletinin Tampa kentinde toplanacak Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'nde açıklanacak.
Kaynak: AA