Merve Kavakçı: Yemin Töreni Esnasında Beni Odaya Kilitlediler

1999 yılında TBMM'deki milletvekili yemin töreninde başörtülü olduğu için yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı İslam, Beyaz Tv'de çarpıcı açıklamalar yaptı. Yemin töreni esnasında Recai Kutan'ın odasına kilitlendiğini öne süren Kavakçı, askerin dönemin Cumhurbaşkanı Demirel vasıtasıyla "Yemin ederse müdahale ederiz" mesajı gönderdiği iddia etti.

Merve Kavakçı: Yemin Töreni Esnasında Beni Odaya Kilitlediler
Türkiye'nin ilk başörtülü milletvekili Merve Kavakçı İslam, başörtüsüyle TBMMye girmesinin ardından yaşadıklarını 28 Şubatın 15 nci yıldönümünde anlattı. Beyaz Tv'de ekrana gelen Acı-Kahve programına Amerika'dan telefonla bağlanan Merve Kavakçı İslam, Sevilay Yükselir ve Özay Şendir'in sorularını yanıtladı.

O dönemin DSP Milletvekili Masum Türker ve Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ın Fazilet Partisi ile Merve Kavakçı'nın meclise getiriliş saati konusunda anlaştıklarını söylediklerini hatırlatan Sevilay Yükselir 'Gerçekten bir anlaşma var mıydı? 'sorusunu Merve İslam Kavakçı'ya yöneltti.

KAÇLA GÖÇLE KİM NEREYE GELİYOR
Kavakçı, Masum Türker ve Recai Kutan'ın bahsettiği bilginin kendisine iletilmediğini kaydederek 'Söyledikleriniz ne kadar ilginç. Gelen kim seçilmiş bir milletvekili. Gelen kim hukuk çerçevesinde seçilen bir insan. Başkalarından ve diğer milletvekillerinden farkı olmayan bir insan. Yani sayın Türker'in söylediği aslında Türkiye'de Kemalizmin ne kadar trajikomik bir düştüğünü de ifade etmiş oluyor. Kaçla göçle nereye kim geliyor? 'ifadelerini kullandı. Kavakçı sözlerine şöyle devam etti:

BANA ÖYLE BİR BİLGİ GELMEDİ

Aslında bunu yargılıyoruz. 28 Şubat'ı yargıladığımız için bu meselenin üzerinde durmak istiyorum. O kaça ve göçe, gece gelmeye mecbur bırakan zihniyeti sorguluyoruz. Türkiye bunu aşmalı. O dönem partide hiç bir strateji belirlenmedi. Sayın Kutan'a saygım sonsuz, fakat yanlış hatırlıyor, hafızasını tekrar yoklaması gerekiyor. Bana ulaşan öyle bir bilgi olmadı.

BAŞÖRTÜMDEN DOLAYI YAPTILAR

Biz FP'yi o gün beni gizlice, gecenin bir vaktinde suçlu gibi sokmak zorunda bırakan zihniyeti masaya yatırıp onu sorgulamamız gerekiyor. Merve Kavakçı başında inancından dolayı örtüsü var diye, ona bir suçlu muamelesi yapılmak isteniyor idi, partide bunun korkusu içinde belli bir arayış içine girmiş olabilir. Bana ulaşan öyle bir bilgi olmadı.

BENİ ODAYA KİLİTLEDİLER

Ben 2 Mayıs gecesi yemin ederken adım 2.defa okunduğu sırada beni Recai beyin odasına çağırdılar ve kapıyı kilitlediler. Dışarı çıkmama müsaade etmediler. Ben orada adımın okunmasını sadece seyrettim. Ve ben gerekli tepkiyi orada Recai beye verdim.

ASKER DEMİREL'LE MESAJ GÖNDERMİŞ

Küba'da bir toplantıda karşılaştığım FP Milletvekili rahmetli Rahmi Zengin bey ve Turhan Alçelik'te yeni bilgiler verdiler. Askeri cenahtan Demirel vasıtasıyla genel başkanlığa bir uyarı yollanmış. Eğer yemin ederse müdahale ederiz şeklinde. Bunun üzerine parti, beni bir yerde kendi başıma bırakmış oldu. Ben bunu 2001'de öğrendim.

MİLLETVEKİLİ EYLÜL'DE YEMİN ETSİN DEMİŞ

Yeni öğrendim şey ise Nevzat Yalçıntaş beyefendi bir hatıra kaleme aldı orada da kendisi söylüyor. Yalçıntaş bana 'Sana bir milletvekili görevlendirildi. Sana şu haberi getirecekti 'Yemin etmeyeceksin. Ortalık şu an çok karışık. Eylül ayını bekleyeceksin ve o zaman yemin edeceksin 'dedi. Ben ısrarla Nevzat beyden bu vekilin ismin sordum ama bana söylemedi.

28 ŞUBAT HALA BİTMEDİ

Bu gerçeklerin hiçbiri benim 550 milletvekilinden biri olarak herkes gibi saat 3'te yemin etmeme engel olan zihniyeti bugün sorgulamamıza engel olmamalıdır. Asıl masaya yatırılması gereken zihniyet bu zihniyettir. Darbe girişimlerini parçalamaya çalışan bir akım var, diğer taraftan onun tekrar girişimleri söz konusu olabiliyor. 28 Şubat biz başörtülü kadınlar açısından bitmedi. Ak Parti'nin başörtülü kadınlar çerçevesinde bitirmeye niyeti var mı? Onu da bilmiyorum.

BEYAZ GAZETE