Ayvalık Up’den ‘Soykırım’ Açıklaması

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ulusal Parti (UP) İlçe Başkanı Sevgi Bilgiç tarafından Hocalı Soykırımı ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapıldı.

Ayvalık Up’den ‘Soykırım’ Açıklaması
Yapılan açıklamada, Hocalı 'nın tarihi bir Türk kenti olduğu belirtilerek, “Azarbaycan 'ın Karabağ bölgesinde, Kızkale ve Kırkız dağları ile Badora ve Gargar ırmaklarının arasında kalan bir ilçedir. Hocalı, Tunç Devri 'nin sonu ve Demir Devri 'nin başından itibaren Oğuz Türklerine mesken olmuştur. Bölgede 18. asırda Karabağ Hanı Penah Ali Han tarafından 'Askeran Kalesi ' yaptırılmıştır. Hocalı, yok edilmeden önce adeta Oğuz Türkler 'inin yerleşme tarihini aşama aşama dünyaya anlatabilecek bir müzeydi. Hocalı, 7 ay kuşatma altında kaldı. Elektrikler kesilmiş, yiyecek tükenmişti. Tüm yollar kapandığı için insanlara ancak helikopterle ekmek atılabiliyordu. Ermeniler, Hocalı 'yı savunan hafif silahlı 160 Azeri 'nin kahramanca direnişini kıramamıştı. Ancak 1992 yılında 25 Şubat 'ı, 26 Şubat 'a bağlayan o uğursuz gece, Ermeni birlikleri Rus Ordusu 'nun 366. Motorize Piyade Alayı 'nın desteğini alarak Hocalı 'ya girdiler. Silahlı Ermeniler ise önlerine çıkanı katlediyordu. Ahıska Türkleri yerleştirildikleri barakalarda canlı canlı yakıldı. Kentten kaşan çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı sivil halk, ormanlık alana sığındı. Ermeniler kadınları, çocukları ve yaşlıları kurşuna dizdi. Süngüledi. Hırslarını alamayan caniler, hamile kadınların karınlarını deşti. Bir gecelik katliamın sonucu, 613 ölüydü. Bunun 63 'ü çocuk, 196 'sı kadın, 70 'i yaşlıydı. Öldürülenlerden 3 'ü canlı canlı yakılmıştı. 56 'sı işkenceyle öldürülmüştü. 100 'den fazla cesedin kimliği bulunamadı. 155 kişi kayıptı. 5 bin kişi rehin alındı. Bin 500 kişi ağır yaralıydı. Halen 4.500 kişi Ermeni hapishanelerinde işkence çekmektedir. Bu rakamlar Azerbeycan hükümetinin belirleyebildiği resmi rakamlardır. Ancak kayıpların çok daha fazla olduğu sanılmaktadır. Çünkü Hocalı 'nın dünya ile ilişkisi kesildiği için tam sayılar belirlenememiştir” denildi.

“HOCALI KATLİAMI ERMENİ VE BATI DÜNYASININ YÜZÜNDE PATLAYAN BİR TOKATTIR”
Ulusal Parti Ayvalık İlçe Başkanı Sevgi Bilgiç tarafından yapılan açıklamada, Hocalı soykırımı, 51 ülkenin parlamenterlerinden oluşan İslam İş Birliği Teşkilatı Parlementolar Birliği tarafından soykırım olarak tanındığı ve kınandığı kaydedilerek, “Hocalı soykırımı dışında, Karabağ 'da toplam 30 bin Azeri Ermeniler tarafından katledildi ve 1 milyon Azeri de etnik temizliğe uğratılarak Karabağ 'dan sürüldü. Bugün halen Azerbeycan 'ın üçte biri işgal altındadır ve Medeni Batı her türlü uluslar arası sözleşmeye ve insan haklarına aykırı olan bu işgale ve etnik temizliğe gözlerini kapamaktadır. Hocalı, Türk milletine soykırımcı suçlamasını yapan Ermenilerin ve batılıların büyük bir ikiyüzlülükle gizlediği ancak artık tüm dünyada tanınmaya başlanan bir katliamdır. Soykırımdan kurtulanların tanıkları ve katliamın görüntüleri gerçek soykırımcıların kimler olduğunu belgeleri olarak Ermeni ve batı dünyasının yüzünde patlayan bir tokattır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın son bölümünde ise; “Hocalı soykırımı kurbanlarını 20.yılında anma etkinlikleri, Türk Azeri Birliği 'nin de desteğiyle İzmir, İstanbul, Ankara, Adana 'da gerçekleştirilmiştir. Soykırımdan kurtulabilen Azeri kardeşlerimizin tanıklığı katliam görüntüleri eşliğinde anlatılmıştır. Ulusal Parti Genel Başkanı Gökçe Fırat Çulhaoğlu 'nun öncülüğünde sunulan programda Azerbaycan Devlet Sanatçısı Sayın Azerin Hanım da şiir ve türküleri ile katkıda bulunmuştur” denildi.
Kaynak: İHA