Avcıların Vurduğu Yaralı Akbabaya Ameliyat

Denizli'de avcılar tarafından vurulan akbaba, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde ameliyat edildi. Yaralı akbaba, fizik tedavinin ardından sağlığına kavuşacak.

Avcıların Vurduğu Yaralı Akbabaya Ameliyat
Denizli'de avcılar tarafından vurulduktan sonra 4 ay doğada kendi başına kalan ve bitkin düşen kara akbaba, bir vatandaş tarafından bulundu. Duyarlı vatandaşın nesli tükenmekte olan akbabayı yetkililere teslim etmesinin ardından, yaralı hayvanın hayata tutunabilmesi için veteriner hekimler seferber oldu.

İlk müdahalenin Denizli'de yapılmasının ardından Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile irtibata geçen yetkililer, yaralı akbabanın ameliyat edilmesi konusunda fikir birliği sağladı.

15 gün önce Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilen akbaba, Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yanık, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Cihan ve ekip arkadaşları tarafından ameliyata alındı.

Çeşitli yerlerindeki kırıkların yanlış kaynaması ve kanadındaki düşüklük nedeniyle ameliyata alınan akbaba, yaklaşık 2 saat ameliyat masasında kaldı. Kara akbabanın risk altında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kemal Yanık, 'Akbabanın birkaç yerindeki kırıklar yanlış kaynayıp dokuya zarar verecek neticeye gelmiş. Artık deriden kemiklerin çıkabilecek konuma gelmesinin yanı sıra akbabanın kanadında da bir düşüklük mevcuttu. Ameliyatta kemiklerin kırılarak tekrar kaynatılmasının can kaybına yol açabileceğinekarar verdik. Bu yüzden yanlış kaynayan kemiklerin uçlarını törpüledik. Kanadını da kaldırmak için operasyon yaptık. Belki bundan sonra uçma ihtimali düşük olsa da çiftleştirme ve neslini devam ettirme açısından kullanılabilir ' şeklinde konuştu.

Ameliyattan sonraki aşamanın fizik tedavi olduğunu dile getiren Yardımcı Doç. Hüseyin Cihan ise, 'Akbabanın hayata tutunması için elimizden geleni yaptık. Bundan fazla işlem uygulasaydık onu kaybedebilirdik. Akbaba riskli süreyi atlattıktan sonra fizik tedaviye alınacak. Kasları geliştiği takdirde uçma ihtimali bile söz konusudur ' dedi.
Kaynak: İHA