Araç'a Kurulacak Jips Ocağına Onay

Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı Belen köyünde, özel bir firma tarafından yürütülen alçı madeni arama çalışmalarına itiraz eden köylülere Araç Kaymakamlığından kötü haber geldi.

Araç'a Kurulacak Jips Ocağına Onay
Araç ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta 50 haneli 120 kişinin yaşadığı Belen köyünde özel bir firma tarafından yürütülen alçı madeni kazıları nedeniyle can güvenliklerinin olmadığını iddia eden köylüler, kazı çalışmalarının durdurulması için Araç Kaymakamlığı'na müracaat etmişlerdi. Köylüler, evlerine çok yakın bir bölgede yapılan alçı madeni kazı çalışmalarının kayma, heyelan ve kaya yuvarlanması gibi tehlikelere yol açtığını söyleyerek, bölgede madencilik yapılmasına karşı olduklarını, ayrıca böylesi bir çalışma olacaksa bile konunun Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantılarıyla ele alınması gerektiğini iddia ederek, Araç Kaymamalığı'na konunun araştırılması için şikayette bulunmuştu. Araç Kaymakamlığı, köylülerin şikayetini yerine değerlendirerek yazılı açıklamada bulundu.

Belen köyüne yapılması planlanan jips ocağı ile ilgili şikayetlerin incelenmesi için ilgili kurumlara konunun iletildiği kaydedildi. Bunun üzerine kurumlarca yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce, “Taş ocağı ile evler arası mesafenin 150 metreden fazla olduğu ve taş ocağının bulunduğu jeolojik birimin heyelan gelişimine müsait olmadığı ve taş ocağı hafriyat çalışmalarının köyde heyelan tehlikesi oluşturmayacağı tespit edilmiştir. Kurumumuzca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır” denildi.Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nce ise, “İlgili Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yerinde incelettirilmiş olup, uygun görülerek tasdik edilen rapor kroki ve eklerin incelenmesi sonucunda, talep edilen orman alanının istenilen maksada uygun kullanılmasına izin verilmesi uygun görülmüştür” denildi.Samatlar Orman İşletme Müdürlüğü'nce de, “Sahada izin verilen alan dışında her hangi bir işlem yapılmadığı, sahada her hangi bir olumsuz çalışma yapılmadığı suç teşkil edecek fiil ve davranış bulunmadığı konusuna varıldığı kanaati ile inceleme raporu bağlanmıştır” denildi.İl Çevre ve Orman Müdürlüğü de, “ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereği, 'Çevresel etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı' verildi” denildi. İl Özel İdaresi teknik elemanlarınca hazırlanan raporda da şu görüşlere yer verildi:“Terke köyü yolu üzerinde ve Belen Köyü Küçük Belen mahallesi altında, 2.derece asfalt Köy yolu üzerinde Maden Ocağından Kaynaklanan pasa malzemenin temizlenerek yolun trafiğe açıldığı, taşımalı eğitim güzergahının olduğu, ocak giriş ve çıkışlarına işaret ve levhaları konduğu, küçük Belen mahallesindeki evlerin hali hazırda heyelan tehlikesinin olmadığı ve sulama suyu kaynaklarının kesilebileceği tespit edilmiştir.”Bunun üzerine yazılı açıklamada bulunan Araç Kaymakamlığı, ilgili kurumlardan alınan bilgiye göre, mevcut maden sahasındaki çalışma ile ilgili su kaynağına olumsuz etkisi dışında her hangi bir olumsuzluğun görülmediğini belirterek, “Bu yüzden maden faaliyetinin engellenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Su kaynağına etkisi konusunda ise ayrı bir teknik çalışma yapılacak ve ilgili firmadan bu konuda dikkatli olması istenerek, bu konu üzerinde çalışma yapılması gerekmektedir” denildi.
Kaynak: İHA