Türk Ailesinin Dramı Parlamentoda Tartışıldı

Belçika'da cinayete kurban verdikleri 2 oğullarının morgda tutulan naaşlarını defnetmek için 527 gündür savcılıktan izin bekleyen Aygün ailesinin dramı parlamentoda tartışıldı

Türk asıllı Senatör Fatma Pehlivan, Adalet Bakanı Annemia Turtelboom'a yönelttiği yazılı ve sözlü soru önergesinde, Kortrijk Bölge Savcısı Marc Allegaert'ın bir buçuk yıldır cesetleri hangi gerekçeyle aileye teslim etmediğini ve bakanlığın buna karşı ne tür önlemler aldığını sordu. Bunun üzerine Turtelboom, savcının dosyayı henüz tamamlamadığını, gerekmesi tekrar inceleme yapabilmek için ailenin cenazeleri Türkiye'ye defnetmesine izin vermediğini ama Belçika'ya defne yeşil ışık yaktığını anlattı.

Cenazelerin Türkiye'ye defni için savcılığa Türk makamlarınca verilen yazılı güvencelerin şu ana dek kabul edilmediğini belirten Turtelboom, Aygün ailesinin savcılık aleyhine farklı mahkemelerde açtığı davaların da olumlu sonuçlanmadığını hatırlattı. Turtelboom, savcılığın cesedi teslim etmemek için dayandığı 1998 tarihli yasanın ''sorunlu olduğunu ve değiştirmeyi düşündüklerini'' söyledi.

Senatör Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasanın değiştirilmesinin zaman alabileceğini için Aygün ailesinin dramına kısa vadede çözüm getirilmesinin beklenmemesini istedi. Pehlivan, savcılığın konuya yaklaşırken yasaların verdiği yetkiler kadar ailenin içinde bulunduğu insani durumu da göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı. 2 oğlundan kalan 6 yetim torununu yanlarına alan Afyon Emirdağlı Vahit ve Naciye Aygün çiftinden, Kortrijk Bölge Savcısı Marc Allegaert'ın ''dosyayı tamamlamadığı'' gerekçesiyle morgda beklettiği cesetler için her gün 140 avro ücret isteniyor. Belçika basınında da eleştirilen ''ceset işkencesinin'' ne kadar süreceği, yaşadığı ağır buhran sonucu sağlık sorunları yaşadığını ailenin buna ne kadar daha dayanabileceği bilinmiyor.

Kaynak: AA