Prof. Dr. Mavioğlu: Bunaması Olan Her Üç Hastadan İkisi Alzheimerli

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hatice Mavioğlu, bunaması olan her üç hastadan ikisinin alzheimerli olduğunu bildirdi.

Mavioğlu, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla bunama riski ve bunayan kişi sayısında da artış olduğunu, bu sebeple 2040 yılında dünyada 80 milyondan fazla alzheimer hastası olacağının rapor edildiğini söyledi. Birçok sebeple ortaya çıkabilen bunamanın en sık alzheimer hastalığına bağlı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mavioğlu, alzheimerin sıklıkla 65 yaştan sonra başladığını, yaş artışıyla riskin de arttığını ifade ederek, unutkanlıklarla başlayan hastalığın kişiyi giderek bakıma muhtaç bir hale soktuğunu söyledi. Alzheimer hastalığını önleyen bir tedavi ya da yöntemin bugün için bulunmadığını ifade eden Mavioğlu, ancak için risk oluşturan veya hastalıktan koruduğu ileri sürülen birçok faktör olduğunu dile getirdi.

Hatice Mavioğlu, şunları kaydetti: “Alzheimer hastalığında risk faktörleri kontrol edilirse ve koruyucu faktörler yaşama geçirilirse gelişme riski azaltılabilir. İleri yaş, genetik özellikler ve menopoz için kullanılan bazı hormon ilaçları, bugün için en güçlü (orta düzeyde) risk faktörleri olarak saptanmıştır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik, sigara, depresyon, erkeklerde beyin travması, sosyal desteğin az olması, haşere ilaçları ve bazı romatizmal ilaçlar da düşük düzeyde de olsa risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Bunlardan bazılarına orta yaşlarda maruz kalmak risk oluşturmaktadır. Dolayısıyla orta yaşlardan itibaren olabildiğince bu risklerden uzak durmak ve mümkünse kontrol altına almak akılcı görünmektedir.”