Nakilden Sonra Hayatını Kaybeden Çavdar, Kol ve Bacaklarının Yanına Gömüldü

Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan çift kol ve bacak naklinin ardından hayatını kaybeden Şevket Çavdar, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesine bağlı Yazıhöyük kasabasında toprağa verildi.

Çavdar, elektrik çarpması sonucu kaybettiği kol ve bacaklarının bulunduğu mezarda toprağa verildi.
Şevket Çavdar (27)'ın cenazesi, bugün sabah saatlerinde memleketine getirildi. Saat 10.00'da kasabadaki camide Çavdar için cenaze töreni düzenlendi. Şevket Çavdar'ın cenaze namazını, Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk kıldırdı. Kalabalık bir vatandaş topluluğu eşliğinde omuzlara alınarak mezarlığa getirilen Çavdar, daha önce elektrik çarpması sonucu kaybettiği kol ve bacaklarının bulunduğu mezara gömüldü.

Şevket Çavdar'ın dayısı Yazıhöyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, cenaze töreninden sonra makamında açıklama yaptı. Başkan Çavdar, yeğeni Şevket 'in İstanbul 'da bulunan evlerine doğalgaz borusu çekildiği esnada boruyla yüksek gerilim direğine temas etmesi sonucunda ağır yaralandığını söyledi. Olay sırasında Şevket 'in 13 yaşında olduğunu kaydeden dayı Cengiz Çavdar “Elektrik akımına kapıldıktan sonra Haydarpaşa Numune Hastanesi 'ne kaldırıldı. Orada doktorların büyük çabası sonucu kolları ve elleri kesilmek suretiyle yaşaması sağlandı. Şevket, hastaneden çıktıktan sonra yaşamını Yazıhüyük kasabasında devam ettirdi. Babası Şevket 'in durumu sonrasında kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetti. Annesi ve erkek kardeşlerinden Ümit 'le birlikte kaldı. Şevket 'e annesi baktı. 4 erkek ve bir kız olmak üzere 5 kardeştiler. Babaları kamyon nakliyecisiydi. Diğer kardeşleri de kamyonları ile nakliye işiyle uğraşıyordu.” dedi.

ORGAN NAKLİNE KENDİ KARAR VERDİ
Şevket 'in canlı, hayata sımsıkı sarılan bir delikanlı olduğunu ve kesinlikle hayata küsmediğini kaydeden Çavdar, “Kasabada daima kendine yapacak bir işler bulurdu. Çok becerikli, sabırlı, inançlı bir kişi idi. Kendi ailesini yönetirdi. Herkes sever, sayardı. Hayali, tekrar sağlığına kavuşup araba sürmekti. Zaten araba sürme hayali ile Hacettepe Üniversitesi 'ne yattı. Şevket, yaklaşık bir ay önce organ nakli için başvuru yaptı. Geçtiğimiz hafta perşembe günü akşam saat 10.00 sıralarında Hacettepe Üniversitesi 'nden gerekli organların bulunduğuna dair telefon geldi. Şevket 'e operasyonun riskleri anlatıldı. Ama kendisi 'ne olursa olsun kol ve bacak naklini istiyorum' dedi ve ailesine de kabul ettirdi. Ailesinden bütün risklere karşı imza atmasını istedi ve attırdı. Ailesini yöneten, otoriter, dediğini yaptırabilen biriydi. Kafasına koyduğunu mutlaka yapmak isterdi. Allah 'a sığındı. Kararı kendisi verdi.

Kol ve bacak nakli bir sorun yaşanmadan yapıldı. Nakilden sonra doku uyumsuzluğu yaşanmadı. Kan dolaşımı ile ilgili sorunlar yaşandı. Nakilden sonra iyi haberler de alıyorduk, riskli duruma geldiği de belirtiliyordu. Bir gün sonra kan dolaşımından dolayı sol bacağı alındı. Ancak sorun yine devam etti. Diğer organları da alındı. Ama kurtarılamadı. Şevket ameliyat sonrasında hiç uyandırılmadı.” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANI VE DOKTORLAR ÇOK İLGİLENDİ
Yazıhöyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, şöyle devam etti: “Sonuç böyle olunca üzüntülü oldu. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ gece gündüz daima bilgi aldı, takip etti. Ameliyatı yapan doktorların yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Rektörü devamlı ilgilendi. Ameliyat öncesi ve sonrasında takip etti. Ameliyatı yapan ekip başarılı olması için çok büyük emek verdi. Ancak kaderi böyleymiş, yapacak bir şey yok. Her şey yapıldı ama olmadı. İnançlı insanlarız. Şevket de inançlıydı, kaderinde böyle bir şey varmış. Olaya bu şekilde bakıyoruz.” dedi. Hastanede akrabası tarafından Show TV kameramanına yapılan müdahaleden büyük üzüntü duyduklarını belirten başkan, “Show TV kameramanı Burak Bey 'den özür dilerim. Merhum morgdan alınırken olmuş. Ben olay anında hastanedeydim. Sonradan öğrendim. Üzüldüm. Arkadaşımızın anlayışla karşılayacağını ümit ediyorum.” diye konuştu.