Kazım Karabekir'in Kızı: Babamı, Muhalefeti Susturmak İçin Tutukladılar

Osmanlı Devleti'nin son paşalarından Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, babasının Atatürk’e suikast bahane edilerek tutuklandığını, asıl amacın o dönemde muhalefeti susturmak olduğunu söyledi.

Karabekir, Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi 'nde, “Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun” adlı konferansa katıldı. Konferansı PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas, Eğitim Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin Özçelik, öğretim üyeleri ve öğrenciler dinledi.

Babasının girdiği savaşları ve yaptığı çalışmaları anlatan Timsal Karabekir, doğu illerinde Ermenilerin Türklere yaptığı katliamlara da değindi: “Şimdiye kadar pek çok toplu Türk mezarlığı bulundu. Açılmayı bekleyen 189 tane daha var ama bir tek bile toplu Ermeni mezarlığı yok. Bugün Amerika, Fransa ve İsviçre 'de siyasiler, oy avcılığı neticesinde soytarılık yapıyor. Tarihçiler arşivleri açarsa Amerikan arşivlerinde o dönemde ABD 'ye rapor yazmak için gelen General Harbord 'un raporunda da görülecektir. Harbord, 'Yok edilmeye çalışanlar, öz yurtlarındaki Türklerdir. ' yazar.”

Babasının, suikast iddiasıyla idam edilen Ziya Hurşit 'in ağabeyi Faik Günday 'la çarşıda karşılaşıp selamlaştığı gerekçesiyle tutuklandığını vurgulayan Karabekir, şunları kaydetti: “O çok acı günler, maalesef İzmir 'de yaşandı. Kendisine suikastla ilgili hiçbir soru sorulmuyor. 'Neden Terakkiperver Parti 'yi kurdun?' diye siyasi sorular soruluyor. Onlar yüzleri açık, alnı ak insanlardı. Bu suikast bahane edilerek muhalefet susturulmak istendi.”