Hava Kirliliğinden Kurtulmak İçin Araçlarınıza Emisyon Ölçümü Yaptırın

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, bacalardan yükselen dumanlar kadar emisyon ölçümü yapılmayan araçların egzozlarından çıkan gazların da hava kirliliğinde büyük rol oynadığını bildirdi.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol (GARD) İl Kurulu, ülke genelinde ve özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde bacalardan yükselen dumanların hava kirliliğinde baş aktör olduklarını açıkladı. Kurul, sayıları sürekli artış gösteren, motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının neden olduğu kirliliğin özellikle büyük şehir merkezlerinde önemli bir problem oluşturduğunu bildirdi. Bu yüzden egzoz gazı emisyonlarının azaltılması ve bu konudaki denetimlerin önemli olduğu kaydedildi.

Bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ekipleri denetimlerde, ölçüm yapılması gereken periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahibine, Çevre Kanunu'nca 20 'nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen 782 Türk Lirası idari para cezası, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu kara taşıt sahiplerine ise 1.567 Türk Lirası idari para cezası uygulanacağı kamuoyuna duyuruldu.