Kaliteli Cevizi İle Ünlü Kırşehir'in Kaman İlçesinde, Ceviz Fidanı Üretiminin Daha Profesyonelce Yapılabilmesi İçin Kooperatif Kuruldu

Abdullah Yıldız - Kaliteli cevizi ile ünlü Kaman ilçesinde, Türkiye'nin soğuk iklimine dayanıklı ceviz fidanı üretilmesi için kooperatif kuruldu.

Kırşehir Valiliği'nin de desteği ile kurulan Ceviz Üreticileri Kooperatifi'nin ceviz üretimini gerçekleştirebilmesi amacıyla ısıtmalı sera kurulması için çalışma başlatıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, ''Ceviz Eylem Planı''nı tüm Türkiye'ye Kaman'dan açıkladığını hatırlatarak, bu konuda 3 il ile birlikte Kırşehir'in ''pilot il'' seçildiğini anımsattı.

Bakan Eroğlu'nun açıklamasının ardından, Kırşehir Valiliği öncülüğünde bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Şahin, komisyonun, ceviz ve ceviz fidanı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışma yaptığını anlattı.

Şahin, özellikle Kaman'da, endüstriyel ceviz bahçeleri kurulması yönündeki hazırlıkların devam ettiğini, bu sürede ceviz fidanı üretiminin arttırılması ve daha profesyonelce yapılmasına yönelik çalışmaların da başlatıldığını vurguladı.

Komisyonun önerisi ile Kaman'da Ceviz Üreticileri Kooperatifi kurulduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

''Komisyonun çalışmaları çerçevesinde, kooperatifin kuruluş sürecini bitirdik. Kooperatif yönetimi olarak ilin valisi ziyaret edildi. Valinin direktifleri ile burada fidan üretimi yapılması kararlaştırıldı. Önce ilimizin, sonra Türkiye'nin fidan ihtiyacını karşılayacağız. Kooperatife, İl Özel İdaresi bütçesinden 25 bin lira kaynak aktarıldı. 25 bin lira da kooperatif bütçesinden kaynak ayrıldı. Bu bütçe ile ısıtmalı sera kurup, bu serada fidan üretimi yapacağız. Çevre illerin fidan ihtiyacını karşılayacağız.''

Türkiye'de, genelde fidan üretimlerinin sahil bölgelerinde yapıldığına dikkati çeken Şahin, buralarda üretilen özellikle ceviz fidanlarının, soğuk iklimin hakim olduğu illerde bazı sıkıntılar doğurabildiğini kaydetti.

-Önce fidan, sonra kapama ceviz bahçeleri-

Şahin, sahil yörelerinde yetiştirilen fidanların, soğuk illerin iklimine uyum sağlamayabileceğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

''Sahil bölgesinde 20 derecede yetişen fidan, burada eksi derecelerde sıcaklığı olan illere getirildiği zaman, adapte olma sorunu yaşıyor. İlimizde, Ankara'dan Doğu illerine kadar adaptasyon sorunu yaşamayacak ceviz fidanı yetiştireceğiz. Fidan talebi artacak. Kooperatif, önce Türkiye'nin fidan ihtiyacını karşılayacak. Daha sonra kurulacak kapama bahçeleri ile ileriki yıllarda ceviz ihtiyacını karşılayacak.''

Isıtmalı seranın kurulması için yer tespitinin yapıldığını anlatan Şahin, Savcılı Büyükoba beldesinde yer tahsisinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA