Uşak'ta Hristiyanlığın Kayıp Mezheplerinden Montanizm'e Ait Kilisenin Tespit Edildiği Bölgeye Açılan Clandras Köprüsü Restore Edilecek

Soner Kılınç - Uşak'ın Karahallı ilçesinde Hristiyanlığın kayıp mezheplerinden Montanizm'e ait kilise kalıntılarının bulunduğu bölgenin inanç turizminin önemli merkezleri arasına girebileceği belirtildi.

Karahallı Belediye Başkanı Nihat Süzek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karayakuplu köyü yakınlarında Alman Prof. Dr. Peter Lampe ve ABD'li Prof. Dr. William Tabbernee tarafından keşfedilen Montanist Kilisesi ile M.S. 2. yüzyıla ait Tymion ve Pepuza Antik Kentleri'nin Türk turizmi için çok önemli olduğunu söyledi.

Bölgenin aynı zamanda dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Ulubey Kanyonu içinde yer aldığına dikkati çeken Süzek, bölgenin bir bütün halinde ele alınarak turizme kazandırılması için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Antik kentlerin bulunduğu bölgeye açılan noktada yer alan 2 bin 500 yıllık Clandras Köprüsü'nün tek başına önemli bir kültürel ve turistik değer olduğunu belirten Süzek, köprünün 2013 yılında restorasyonuna başlanacağını kaydetti.

Lidya Kralı Gyges tarafından MÖ 670 ile 652 yılları arasında kral yolunun bir parçası olarak yaptırıldığı sanılan köprünün Ulubey Kanyonları'nın en dar 2 kilometrelik noktasında bulunduğunu ifade eden Süzek, köprünün Montanizm mezhebinin yaşadığı bölgeye açılan kapı olma özelliğini de taşıdığını ifade etti.

Süzek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Clandras çok önemli bir tarihi eser. 2500 yıllık olmasına rağmen halen dimdik ayakta. Üzerinde nice kanlı savaşların yaşandığı bu köprü ve bölgenin doğal güzellikleri mutlaka değerlendirilmeli. Umut ediyoruz ki restorasyon çalışmalarının ardından köprünün tanıtımı için Kültür Bakanlığı tarafından çalışma yapılır. Bölge, inanç turizmi alanında Türkiye'nin iddialı merkezleri arasına girebilir.''

-Yatırımcıya davet-

Süzek, bölgenin turizme kazandırılması ve bir cazibe merkezi haline getirilmesi için yatırımcıları davet ettiklerini söyledi.

Montaizm'in bölgedeki varlığının Hristiyanlar tarafından yeni duyulmaya başlandığını anlatan Süzek, tanıtımın yapılması, konaklama için tesislerin açılması ve Clandras'tan sonraki bölümde yer alan saklanma yerlerine çıkan bir yürüyüş yolunun inşası halinde bölgenin büyük önem kazanacağına dikkat çekti.

Süzek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tymion ve Pepuza Antik Kentleri'nde kazı çalışmalarına bir an önce başlanması gerekiyor. Tamamı toprak altında olan antik kentlerin bir an önce gün yüzüne çıkartılması gerekli. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay bu konuda çalışma yapılması konusunda talimat vermişti.''

-Montanizm

Montanizm İsa'dan sonra 165 yılında Frigya'da ortaya çıkan ve ilk dönem hristiyanları tarafından kurulan bir mezhep olarak biliniyor.

Kadınlara özel bir önem veren mezhep, kadınların rahip kurulunda yer almasını kabul eden tek Hıristiyan mezhebi olarak biliniyor. Kuruluşundan sonra hızla yayılan Roma ve Konstantinapol'e kadar uzanan mezhebin Frigya uygarlığındaki ana tanrıça Kybele kültüründen etkilendiği, kadınlara toplumda ve kilise yönetiminde erkeklerle eşit rol verdiği belirtiliyor.

Muhabir: Soner Kılınç / Tolga Albay

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA