Erkeklerin korkulu rüyası prostat ve tedavisi

Mevsimlerin prostat üzerinde etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Biri, soğuk havaların büyümüş olan prostatın daha da şişmesine neden olduğunu ifade ederek uyarılarda bulundu.

Erkeklerin korkulu rüyası prostat ve tedavisi
Prostat hastalığı, yaşlanma ile birlikte erkek hastalarının gittikçe daha çok terlemesi, gece daha çok idrara çıkması, idrar yapmakta zorluk çekmesi, idrar tazyikinde düşme, idrar yolu iltihaplanması ve daha Sonrada tamamen idrar yapamamaya kadar giden bir hastalık olarak görülmektedir.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Üroloji ABD Öğretim Üyesi ve Özel Koru Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, yaşlanan erkeklerin önemli problemlerinden olan prostat büyümesinin kış aylarında hasta şikâyetlerini artırdığını bunun da günlük hayatı ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Prostat hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında Prof. Dr. Biri, şunları söyledi:

Eğer bir hasta idrar yapamama ve sık idrara çıkma gibi bir problemle hekime başvurduğunda hemen yapılacak birkaç tekniğimiz vardır. Bunlardan bir tanesi idrar yolu enfeksiyonu olmasın diye idrar tetkiki yapılır. İkincisi PSA (Prostat Spesifik Antijen) PSA, özellikle iyi huylu prostatla kötü huylu prostat (prostat kanseri) ayrımında kullanılan bir tümör markerıdır. Bunun arkasından hastanın idrar taziğine (Üroflowmetri) bakılır ve yine bir karın ultraSonuyla hasta tetkikleri ile tamamlanır. Bunların Sonucuna göre eğer hastanın şikâyetleri çok ön planda değilse o takdirde hastaya ilaç tedavisi yapılır.

İlaç tedavisi ile birlikte önerilerimiz de olabilmektedir. Biliyoruz ki kış ayları ile birlikte prostat şikâyetlerinde bir artış ortaya çıkmaktadır. Soğuğun etkisine bağlı olarak prostatın semptomlarında bir artış görülmektedir. Medikal tedavide üç aylık, altı aylık hatta bir yıllık ilaç tedavileri ile prostatın biraz gevşemesine, idrar taziğinin artmasına ve hastanın daha iyi idrar yapmasını sağlayan ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca ileri yaş prostat hastalarında prostat küçültücü ilaçlar da bulunmaktadır. Eğer hasta ilaç tedavilerinden fayda görmezse yâda ilaç tedavisine başlangıçta geldiğinde ilaç tedavisi değil de cerrahi bir tedavi düşünebileceğimiz semptomlar varsa yani gece çok fazla idrara çıkıyorsa, idrarını yapamamışsa yada idrar torbasında taş yada divertikül oluşmuşsa o takdirde bir cerrahi tedavi düşünülür.

Erkeklerin korkulu rüyası prostat ve tedavisi

Cerrahi tedavide ön planda olan tedaviler daha çok endoskopik tedavi (kapalı tedaviler) yöntemleridir. Kapalı tedavi yöntemleri bugün prostat hastalıklarının yüzde doksanında uygulanmakta ve iyi bir Sonuç alınmaktadır. Son derece başarılı ve dünyada altın standart yöntemi olarak bilinen TUR yöntemi dışında yeni tedavi yöntemi olarak Greenlight lazer yöntemi de kullanılmaktadır. Fakat Greenlight yönteminden Sonra hastalar yeniden ameliyat olmak zorunda olduklarından dolayı bu yöntem artık günümüzde büyük oranda kullanılmamaktadır. Bunun yanında Plazma Kinetik Tur dediğimiz yöntem tedavide yerini almış ve daha çok kullanılmaktadır. Genellikle snipal anestezi altında yapılan bu ameliyat tekniğinde hasta uyanık olur ve belden aşağı uyuşturularak bu ameliyat yapılır. Prostatın büyüklüğüne göre ameliyatın süresi bir ila bir buçuk saat arasında sürmektedir. 24 saat boyunca hastanede tutulan hastalar üç günlük Sonda tutulması Sonrasında Sonda çekilerek tedavi tamamlanır.

PROSTAT CİNSELLİK İLİŞKİSİ

Prostat hastalarına hangi ameliyat tekniği yapılırsa yapılsın cinsel hayat bir komplikasyon olmadığı sürece ameliyat öncesine göre çok değişmez. Sadece meninin dışarıya gelişinde bir azalma ortaya çıkabilir. Bu nedenle prostat ameliyatları aslında korkulacak ameliyatlar değildir ancak doğru merkezlerde doğru kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir.

PROSTAT TEKRAR NÜKSEDER Mİ?

Prostat hastası iyi bir ameliyat edilmiş ise tekrar nüksetme oranı yüzde birin altındadır. İyi huylu prostat ameliyatından Sonra hastaların prostat kanseri riski ortadan kalkmaz.

SOĞUK HAVA PROSTATI TETİKLİYOR

Prostat hastaları kış ayları yaklaşırken çok dikkatli olmalı, soğuktan korunmalı, düzenli sıvı alınmalı eğer ciddi bir problemi varsa bir ürologa başvurmalı. Son dönemdeki gelişmelere bağlı olarak prostat ameliyatları erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıkmış durumdadır. 

BEYAZ GAZETE