Avrasya Ülkeleri Bölgede Kurumsal Yönetim ve Sermaye Piyasalarının Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler Üzerinde Anlaştı

Avrasya ülkeleri, bölgede kurumsal yönetim ve sermaye piyasalarının gelişimi için yapılması gerekenler üzerinde anlaştı.

Avrasya Sermaye Piyasalarının Gelişimi için Kurumsal Yönetim Grubu ; Sermaye Piyasası Kurulu , İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün desteği ile üçüncü toplantısını bugün İstanbul'da gerçekleştirdi.

İMKB açıklamasına göre, grup tarafından belirlenen öncelikler ve tavsiyelerin yer aldığı, iki yıl süren ortak projenin ürünü olan raporun son hali de toplantıda sunuldu.

Raporda, Avrasya sermaye piyasalarının yapısı ve geleceğe ilişkin öngörüler ele alınarak atılması gereken adımlar açıklandı.

-Rapor OECD'nin internet sitesinden duyurulacak-

Toplantıda ülke temsilcileri tarafından onaylanan ve OECD internet sitesinde kamuya duyurulacak rapor, Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna olmak üzere 12 ülkeyi kapsıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SPK Başkanı Vedat Akgiray, ortaya çıkan zorluklar ve imkanlarla birlikte global sermaye piyasalarının artan etkileri de dikkate alınarak, Avrasya ülkelerinden temsilcilerin İstanbul'da toplandığını dile getirdi.

SPK'nın İMKB ile birlikte OECD'nin sermaye piyasalarının gelişimi için yürüttüğü kurumsal yönetim faaliyetlerini desteklediğini vurgulayan Akgiray, Avrasya Grubu'nun toplantısında tartışılan politika tavsiyelerinin gelişmekte olan ülkelerde kurumsal yönetimin katkısına dikkati çektiğini anlattı.

-''İlk öncelik 'düzenleyici otoritelerin güçlendirilmesi''-

Bölge sermaye piyasaları otoriteleri ile borsalarının üst düzey temsilcileri ve diğer sermaye piyasası katılımcıları raporda yer alan kurumsal yönetim ve sermaye piyasalarının gelişimi için önem arz eden beş önceliği tartışarak gelecekte hangi adımların atılabileceğini kararlaştırdı. Bu öncelikler raporda şöyle sıralandı:

''Düzenleyici otoritelerin kapasite ve bağımsızlıklarının güçlendirilmesi

Borsaların teknik altyapılarının güçlendirilmesi

Finansal ve finansal olmayan kamuyu aydınlatma uygulamalarında uluslararası standartların yakalanması

Etkili ve profesyonel şirket yönetim kurullarının oluşturulması

Sermaye piyasalarının gelişimini desteklemek amacıyla kamu iktisadi teşebbüslerinin ulusal borsalar kanalı ile halka açılması''

Katılımcılar ayrıca sermaye piyasalarının büyüklüğü, gelişme düzeyi ve hukuki altyapıları gibi ülkelerin kendilerine özgü koşullarını da dikkate alarak, yerel düzeydeki öncelikleri de görüştü. Tartışmaların sonucu olarak, ülkelere özgü stratejiler ve öncelikler belirlenmesi ve grubun bundan sonraki çalışmasının bu doğrultuda devam etmesi konusunda mutabakata varıldı.

Muhabir: Musab Turan
Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA