Dodurga Ceviz İle Gelişecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca uygulamaya konulan ''Ceviz Eylem Planı'' kapsamında Çorum'un Dodurga ilçesinde 200 dönümlük alana ceviz fidanı dikildi.

Dodurga Kaymakamı Bülent Güven, ilçe girişindeki bölgede gerçekleştirilen fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, ilçede 6 bin dönümlük hazine arazisinin boş olduğunu ifade ederek, bu alanın değerlendirilmesi için çeşitli araştırmalar yaptıklarını belirtti.

Orman Müdürlüğü ile yaptıkları ortak çalışma ile bu arazinin bir kısmının ceviz üretiminin yaygınlaştırılması için kullanılmasına karar verdiklerini dile getiren Güven, şöyle konuştu:

''Orman müdürlüğümüze ilk etapta 200 dönüm alan tahsis ettik. Buraya başta Oğuzlar-77 olmak üzere üç ayrı türde ceviz ekimi yapılacak. Beş yılın sonunda 100 tona yakın ceviz elde edilecek. Hem ilçemizin hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkı yapacağına inanıyorum.''

Orman İşletme Müdürü Osman Erişen de Orman ve Su işleri Bakanlığı'nca uygulamaya konulan ''Ceviz Eylem Planı''nın 2012-2016 yılları arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu kapsamda Çorum Orman İşletme Müdürlüğü olarak 5 yıllık zaman diliminde 750 dönüm alanda ceviz, 1.000 dönüm alanda ise badem türleri ile ağaçlandırma yapılmasının planlandığı belirten Erişen, 2012 yılı içinde 200 dönüm alanda ceviz ağaçlandırılması ile 200 dönüm alanda badem ağaçlandırılması olmak üzere toplam 400 dönüm alanda ağaçlandırma çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

Dodurga'da fidan dikimi yapılacak hazine arazisinin ceviz ağaçlandırılmasına konu edilmek üzere işletme müdürlüğü adına tahsis edildiğine dikkati çeken Erişen, bu sahada gelir getirici faaliyet çerçevesinde 2 bin 300 adet ceviz fidanının dikiminin de gerçekleştiğini dile getirdi.

Eylem planı çerçevesinde devlet eliyle tesis edilecek olan bu tür alanların, yöre halkının ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Erişen, ''Bu gibi sahaların halkımız tarafından da kurulmasına teşvik edici yönde olumlu katkısı olacaktır. Sahada dikilen 2 bin 300 adet fidandan 5 yıl sonra 100 tonun üzerinde ceviz ürünü elde edilecek'' dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Güven ve Orman İşletme Müdürü Erişen birer tane ceviz fidanı dikti.

Muhabir: Gazi Nogay

Yayıncı: İsmail Çimen
Kaynak: AA